Slovensko má už deväť chorých na novú chrípku

26.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Národné referenčné centrum pre chrípku dnes potvrdilo ďalší prípad novej chrípky typu A (H1N1) na Slovensku. Ôsmym nakazeným je 32-ročný muž z Bratislavského kraja, ktorý navštívil od 7. do 23. júna New York, Boston, Los Angeles, New Yersey, San Francisco, Las Vegas a Chicago v Spojených štátoch a Paríž a Viedeň v Európe.

Muž mal normálnu teplotu, ale mal kašeľ a nádchu, bolela ho hlava a cítil sa malátne. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava začal epidemiologické šetrenie,informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková.

Na Slovensku bolo doteraz zaznamenaných celkovo sedem prípadov nakazených chrípkou typu A. Prvým bol 37-ročný muž, ktorý sa vrátil s vírusom z USA, následne nakazil osem a polmesačného syna. Tretia infikovaná prišla tiež z USA, 35-ročná Bratislavčanka skončila v nemocnici.

Ďalšou, ktorej zistili vírus typu A, je 24-ročná letuška z Galanty, ktorú dnes prepustili z trnavskej nemocnice. Nákazu zistili aj u 16-ročného dievčaťa po návrate z Ameriky a 23-ročného stewarda z Komárna, ktorý však napriek ochoreniu vycestoval do zahraničia.

Okresná prokuratúra v Komárne dnes dostala trestné oznámenie na stewarda, čo potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček. V prípade preukázania viny mu za šírenie tzv. prasacej chrípky hrozí až trojročné väzenie. Prípad má v rukách dozerajúci prokurátor.

Maček predpokladá, že v priebehu dnešného dňa by ho mohol odovzdať polícii. Trestné oznámenie na muža podal vo štvrtok Úrad verejného zdravotníctva. Predposledný prípad nákazy chrípkou typu A (H1N1) zaevidovali u 44-ročnej ženy z bratislavského regiónu, u ktorej sa príznaky ochorenia objavili rovnako po návrate z Ameriky.

AKTUALIZÁCIA (26.6.2009, 16:30): Pribudol ďalší potvrdený prípad tzv. prasacej chrípky. Národné referenčné centrum pre chrípku potvrdilo, že vírus typu A(H1N1) má 17-ročné dievča z Bratislavského kraja, ktoré od 16. do 24. júna bolo na Cypre.

Dievča malo teplotu nad 38 stupňov, kašeľ, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava začal epidemiologické šetrenie.

(sita)

Páčil sa vám článok?