Marianum chce pokračovať v obnove krematória

21.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská organizácia Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy, plánuje v tomto roku pokračovať v obnove krematória. Potvrdil to riaditeľ Marianum Miloslav Hrádek.

"Za hlavnou budovou by sa mal vytvoriť nový bezbariérový prístup pre imobilných pozostalých, ktorí prichádzajú na pohrebné obrady. Na hlavnom objekte by sa mal prebrúsiť všetok kameň, ktorý sa nachádza najmä na vertikálnych stenách, obnoviť by sa mali aj drevené a plechové obklady," povedal pre agentúru SITA M. Hrádek.

Súčasťou obnovy je aj komplexná prestavba vonkajšieho osvetlenia, ktoré bude nasvecovať hlavný objekt krematória. Mesto vyčlenilo na obnovu krematória v tomto roku takmer 332 000 eur. Podľa Hrádeka sa však za tieto peniaze nedá obnoviť všetko a treba počítať aj s ďalšími minimálne 332- až 664 000 eur na obnovu hlavného objektu a ďalších častí urnového hája.

"Časť financií sme vykryli z vlastných zdrojov. Budeme rokovať s hlavným mestom. Ak nám tieto peniaze pridelí, budeme radi, hlavne to urýchli celý proces obnovy. Ak nám ich neposkytne, budeme to robiť postupne z našich vlastných zdrojov tak, ako nám to naše financie dovolia," reagoval riaditeľ na otázku, odkiaľ chcú získať potrebné peniaze. Treba si tiež podľa neho uvedomiť, že krematórium oslávilo tento rok vo februári 40 rokov prevádzky, pritom za ten čas sa doň veľa neinvestovalo.

Obradnú sieň v tomto roku podľa Hrádeka opravovať nebudú. "Máme však spracovanú projektovú dokumentáciu na jej obnovu. Mala by ostať tak ako je. Bratislavské krematórium je totiž národnou kultúrnou pamiatkou a našim cieľom je obnoviť ho v tej podobe, ako bolo postavené," zdôraznil. Zároveň uviedol, že jemu osobne niektoré prvky na hlavnom objekte aj v prevádzke samotného krematória vadia.

Jedným z takých miest je podľa neho priestor, kde prebieha kondolencia účastníkov pohrebu smútiacej rodiny. "Dlhé roky vedieme diskusiu, že je potrebné tento priestor zastrešiť sklenenou konštrukciou, aby na pozostalých nepršalo či nesnežilo," konštatoval. Vzhľadom na to, že krematórium je kultúrnou pamiatkou, Marianum ako prevádzkovateľ nemôžeme do toho bez súhlasu ani pamiatkarov ani architekta zasahovať.

Krematórium má podľa riaditeľa dostatočnú plochu na to, aby sa tu dali vybudovať ďalšie urnové miesta. "Kapacita urnového hája je dimenzovaná ešte na minimálne 40 až 50 rokov. Momentálne je tu okolo 10 000 urnových miest," spresnil. Nevýhoda krematória je podľa Hrádeka v tom, že je to typický horský cintorín, ktorý je v zime svojím spôsobom nedostupný, lebo na úzkych chodníkoch nie je možné dostatočne odhŕňať sneh. "Krematórium má svoju krásu na jar, v lete na jeseň, ale v zime je doslova nedostupné," myslí si.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie