Ťažba dreva asi poškodzuje lesopark

1.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno som si prečítal rozhovor s riaditeľom Mestských lesov o ťažbe dreva v lesoparku. Musím konštatovať, že informácie v tomto článku (BN 12/2009) ma neuspokojili.

Do lesoparku chodievam už vyše 40 rokov často a rád. V posledných dvoch rokoch mám však z prechádzok zmiešané pocity. Vo východnej časti - v území ohraničenom na západe modrým značkovaným turistickým chodníkom z Krasňan do Mariánky, a na východe žltým chodníkom z Bieleho kríža do Stupavy - sa ťaží drevo intenzívne a k prostrediu necitlivo. Dlhé úseky značkovaných aj neznačkovaných lesných chodníkov sa zmenili na široké cesty, v daždivom počasí ťažko priechodné pre hlboké blato a kaluže. Po bývalých turistických chodníkoch nejazdia len traktory sťahujúce kmene stromov, ale aj nákladné autá, ktoré zvážajú uložené kmene.

Po výberovom spôsobe ťažby sú v mnohých lokalitách jednotlivé stromy vzdialené od seba na desať až dvadsať metrov a zdá sa mi, že keby sa vyrúbal ktorýkoľvek ďalší z ponechaných stromov, vznikli by holiny, na ktorých by bolo treba dosadiť stromy. Takto sa to asi ponechá na zalesnenie náletovými drevinami.

Neviem sa tiež zmieriť s údajom, že ťažba je potrebná z bezpečnostných dôvodov, aby návštevníci lesoparku neboli ohrození prestarnutými stromami. Napríklad stromy na okraji Dolného červeného kríža zostali takmer nedotknuté, vyrúbali sa stromy vzdialené od lúky aj chodníkov. Na viacerých miestach som si prezrel drevo pripravené na odvoz. Nenašiel som tam bútľavé alebo ináč poškodené drevo.

To, či sa v posledných rokoch ťaží menej, než je to stanovené plánom, neviem. Nie som odborník, neviem tiež, či sa do plánovaného objemu vyťaženého dreva rátajú len vyvezené kmene stromov, alebo celé stromy. Zdá sa mi však, že asi tretina dreva - konáre a na plánované účely nepoužiteľné časti kmeňov - ostáva v lese. V článku uvádzané množstvo dreva sa pravdepodobne týka celého lesoparku, ťažba v posledných dvoch rokoch je však najmä, alebo len, v jeho východnej časti a skutočne sa zdá intenzívna a poškodzujúca toto prostredie.

Nechcem len kritizovať a nie som odporcom akejkoľvek ťažby dreva v lesoparku, ale nemôžem súhlasiť s viacerými údajmi v spomínanom článku.

Eduard Kolibáš, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?