Zbúrajú a rozoberú 80 percent štadióna

29.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

O začiatku rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu, o tom, na čo všetko sa musia pripraviť obyvatelia z blízkeho okolia, ale aj o tom, koľko pracovníkov bude na štadióne pracovať či kedy by mala byť hotová hrubá stavba, sme sa porozprávali s Antonom BEZÁKOM, generálnym riaditeľom spoločnosti Ingsteel, ktorá štadión rekonštruuje.

- Na zimnom štadióne sme začali demontážou častí zariadení, ktoré sa môžu využiť v Ružinove, prípadne inde. Potrvá to asi mesiac, potom sa začne kompletná demontáž. Tam nás napríklad čaká odstránenie asi 800 ton ocele, kde je veľa azbestu, musíme vypustiť čpavok, vybúrať celú plochu, keďže nová pôjde vyššie. Celý štadión sa jednoducho kompletne odstrojí, 80 percent štadiónu rozoberieme, alebo zbúrame.

Koľko to potrvá?

- Približne štyri mesiace. Po nich začneme stavať nové oceľové konštrukcie.

S koľkými pracovníkmi rátate?

- Na začiatku ich bolo asi pätnásť, v priebehu dvoch-troch týždňov by to malo byť okolo stovky, pri maximálnom nasadení približne 250.

Na čo sa musia pripraviť Bratislavčania bývajúci či pracujúci v okolí?

- Určite nastanú zmeny, ktoré sa ich dotknú. Veľa vecí sa bude robiť v noci. Trebárs v súvislostí s hĺbením jamy na mieste súčasného tréningového ihriska, kde musíme odstrániť vyše 60 000 kubíkov zeme, ktorá sa bude musieť odviezť. Vynasnažíme sa však, aby občania boli čo najmenej obmedzení.

Bude sa robiť aj počas víkendov?

- Asi áno.

Aké ťažké mechanizmy nasadíte?

- Určite žeriavy a množstvo nákladných áut. S buldozérmi veľmi nerátame.

Stavbu ste zrejme rozdelili do etáp, čo bude prvá, prípadne druhá?

Prvá sú súčasné prípravné práce. Tá sa skončí v priebehu niekoľkých dní, potom príde na rad spomínaná demontáž. Pri nej rátame, že ju skončíme do štyroch mesiacov a začneme so stavbou novej konštrukcie.

Kedy by mohla stáť hrubá stavba?

- Minimálne do konca roka by sme ju mali mať hotovú, alebo skoro hotovú, aj keď si treba uvedomiť, že nás nečaká výstavba len jednej haly, ale v podstate dvoch objektov - okrem hlavnej haly aj tréningových plôch.

Zhováral sa Dušan Blaško
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?