Za štadión zaplatí mesto o tretinu viac

29.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu by mala stáť 62 875 788 eur bez DPH, pričom štát by mal na jeho opravu prispieť vyše 40 miliónmi eur a hlavné mesto Bratislava vyše 22 miliónmi.

Kvôli tomu, že niekto musí zaplatiť aj daň z pridanej hodnoty (DPH), sa však pomer vynaložených peňazí výrazne zmení. DPH, ktorú zaplatí mesto a firmy za celú stavbu, je takmer 12 miliónov eur, čo znamená, že rekonštrukcia vyjde na približne 75 miliónov eur. Bratislava z toho zaplatí vyše 34 miliónov, štát síce zostane na 40 miliónoch, ale vráti sa mu 19-percentná DPH, čo znamená, že spomínaných 12 miliónov ešte ušetrí.

„V tomto roku sa časť DPH zaplatí z vybraných investičných projektov a z rozpočtu, na budúci rok sa budú zdroje ešte hľadať,“ povedala Jarmila Tvrdá, riaditeľka spoločnosti Generálny investor Bratislavy, ktorá je poverená prestavbou štadióna a mala na starosti verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Mimochodom, ešte v septembri minulého roku sa hovorilo, že zo štyroch variantov prestavby štadióna vyhral ten, ktorý mal stáť 1 222 382 407 Sk, teda vyše 40 miliónov eur bez DPH. Dnes je jasné, že to bude približne 75 miliónov eur a po skúsenostiach s podobnými stavbami (mostmi, tunelmi, diaľnicami) možno predpokladať, že ani to nie je konečná suma.

Navyše, jednou zo základných podmienok poskytnutia dotácie štátom bol záväzok mesta zaplatiť ďalšie vyvolané a nepredvídané náklady spojené s rekonštrukciou štadióna zo svojho rozpočtu.

Bývalý slovenský hokejový reprezentant a súčasný politik Peter Šťastný nedávno upozornil, že rekonštrukcia zimného štadióna sa môže predražiť až na 4 miliardy korún, čo by znamenalo, že vyjde na približne 130 miliónov eur...

(db)

Jeden z posledných pohľadov do vnútra Zimného štadióna Ondreja Nepelu.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?