Pavilón pre opice sprístupnia v apríli 2010

18.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nový pavilón pre primáty v bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) by mal byť postavený do konca tohto roka, verejnosti ho sprístupnia v apríli 2010. Pre agentúru SITA to potvrdila riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová.

Ako tiež uviedla, do slávnostného otvorenia pavilónu pre verejnosť bude skúšobná prevádzka. Nový pavilón vyrastie na mieste bývalej budovy riaditeľstva ZOO v blízkosti pavilónu šeliem. "Prvé primáty - orangutany bornejské - musíme priviesť v októbri 2009, nakoľko ZOO Praha, kde ich v súčasnosti máme, ich nemôže dlhšie držať. Z uvedeného dôvodu budeme riešiť predčasné užívanie stavby," konštatovala Šavelová.

Po celkovom ukončení stavebných prác a kolaudačnom konaní pribudnú k orangutanom gibony zlatolíce a do ďalšej časti chovného zariadenia umiestnia šimpanzy západoafrické. Náklady na stavbu sú takmer 3,5 milióna eur. "V súčasnosti spolu s generálnym dodávateľom pavilónu cenu prehodnocujeme tak, aby aj zabudovaný interiér, ktorý nie je zahrnutý v stavebných prácach, bol obstaraný v rámci zazmluvnenej ceny," doplnila riaditeľka.

Doteraz podľa Šavelovej zrealizovali všetky inžinierske siete, na betónových základových pásoch všetky zvislé a vodorovné betónové konštrukcie. "Pred dokončením je zastrešenie pavilónu, ktoré pozostáva z veľkej a malej kupole z priesvitných dielcov uložených na drevených krovoch z lepených väzníkov," spresnila. Hotové sú aj oceľové nosné konštrukcie, ktoré delia funkčné priestory a budú vyplnené bezpečnostným sklom, mrežami, respektíve sieťovinou. Rozpracované sú elektrické a inštalačné práce, rozvody zdravotechniky, vzduchotechniky, zatepľovanie konštrukcií a klampiarske práce.

Do ukončenia stavby bude podľa riaditeľky potrebné zatepliť objekt s konečnou úpravou fasád, ukončiť elektroinštalačné práce, montáž stolárskych a zámočníckych prvkov vrátane bezpečnostných mreží, prepúšťacích vrát a bezpečnostných skiel. Tiež bude treba namontovať výťah pre telesne postihnutých a detské kočíky, ďalej urobiť vnútorné povrchové úpravy vrátane podláh a podhľadov, upraviť zabudovaný interiér, umelé skaly, namontovať exotické prvky ako palmy, liany, rastlinstvo, laná či siete. Vo vonkajších výbehoch je treba ukončiť oporné múry, namontovať bezpečnostné sklá a mreže, ako aj exteriérové vybavenie výbehov. Šavelová doplnila, že tiež musia ukončiť stavebné práce na vonkajších komunikáciách s napojením na existujúce prehliadkové komunikácie s definitívnymi terénnymi a sadovými úpravami.

Stavba nového pavilónu pre primáty sa začala v septembri 2007. Moderný pavilón pre ľudoopy nebude mať žiadne mreže. Vnútorné podmienky priestorov budú prispôsobené pôvodným biotopom primátov. Podľa riaditeľky už nebudú mať ľudoopy v novom pavilóne iba spálne, ale aj otvorené výbehy v lete a presklené a vykurované vonkajšie výbehy v zime. Chýbať nebude ani hospodárska časť s prípravovňou krmív, kuchyňou a priemyselnou televíziou. Po dokončení chovného zariadenia tam budú umiestnené orangutany, gibony a šimpanzy. "Pavilón je navrhnutý tak, že maximálne využíva ponúknutý priestor, rešpektuje etologické špecifickosti primátov, umožňuje využívanie ich vrodenej aktivity a je v súlade s modernými pohľadmi na chov zvierat v uzavretom priestore zoologických záhrad. Spĺňa aj požiadavky zo vzdelávacieho hľadiska, pretože bude slúžiť aj na vzdelávanie o primátoch," konštatovala Šavelová.

(sita)

Páčil sa vám článok?