Ochranári pomôžu ropuchám na Železnej studienke

19.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí ochranári budú opäť po roku pomáhať na Železnej studienke ropuchám pri jarnej migrácii. Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny organizuje v sobotu už 24. ročník tejto akcie, ktorá má zabrániť značnému úhynu žiab pod kolesami áut pri každoročnom presune z lesov do rybníkov.

Cieľom je záchrana predovšetkým ropuchy obyčajnej a skokana hnedého. V sobotu ráno sa začína akcia výstavbou fóliových zábran, stretnutie je naplánované na 8:30 pod Červeným mostom. Účastníci by si mali doniesť vlastné sekery a motyky, organizátori môžu poskytnúť iba obmedzené množstvo náradia.

Akcia má tri časti. Prvou je výstavba fóliových zábran, ktoré sa stavajú na miestach najmasovejšej migrácie žiab. Druhou je prenos žiab cez cestu do rybníkov a treťou odstránenie zábran, keď ropuchy nakladú vajíčka a opúšťajú rybníky. Žaby, ktoré sa zachytia do zábran alebo zostanú živé na ceste, prenesú ochranári vo vedrách do najbližšieho rybníka. O počtoch zachránených, ale aj usmrtených žiab sa vedie presná evidencia.

Informácie agentúre SITA poskytol Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny, Základná organizácia Miniopterus, Bratislava.

(sita)

Páčil sa vám článok?