Fakultná so stratou takmer 3,455 milióna

16.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Bratislava hospodárila v minulom roku so stratou takmer 3,455 mil. € (104,1 mil. Sk). Výnosy tohto zdravotníckeho zariadenia totiž dosiahli 171,4 mil. € (5,165 mld. Sk) a náklady až 174,9 mil. € (5,269 mld. Sk). Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa najväčšej fakultnej nemocnice Rút Geržová.

V súčasnosti má pritom zariadenie dlh na nezaplatených faktúrach po lehote splatnosti vo výške 42 mil. eur. "Oproti roku 2007 bez vplyvu z odpredaja majetku sa výrazne znížili straty o takmer 50 % so súbežným znížením záväzkov po lehote splatnosti, a to všetko pri udržaní potrebnej kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti, rozvoji technického programu a výučby budúcich lekárov,“ dodala Geržová.

V uplynulom roku vykonala FNsP Bratislava viac ako 46,6 tisíc operácií a zaevidovala 93,4 tisíc nových hospitalizácií. Zariadenie zároveň v rámci ambulancií poskytlo starostlivosť 48 tisíc pacientom a zabezpečilo 1 milión vyšetrení.

Najväčšia fakultná nemocnica pritom vlani investovala 5,859 mil. € (176,5 mil. Sk). K najväčším investičným projektom patrí napríklad výstavba operačných sál kliniky hrudníkovej chirurgie v Nemocnici Ružinov či jednotky intenzívnej starostlivosti na klinike pneumológie a ftizeológie taktiež v bratislavskom Ružinove. Pod Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Bratislava spadá nemocnica v Ružinove, na Kramároch, v Petržalke a komplex budov v Starom Meste.

(sita)

Páčil sa vám článok?