Lesopark je v ochrannom pásme pamiatok

26.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba hotelov a ubytovacích zariadení v Bratislavskom lesoparku nie je žiaduca. Vyplýva to z vyhlášky Pamiatkového úradu SR. Úrad vyhlásil 6. októbra 2008 ochranné pásmo národných kultúrnych pamiatok v Hornej mlynskej doline.

Ochranné pásmo sa týka aj parciel, na ktorých sa nachádza ruina bývalej Snežienky, a parciel na miestne dnešného skeletu, kde mala byť rybárska reštaurácia. Ochranné pásmo má chrániť súbor technických kultúrnych pamiatok, ktorými sú bývalý VII. a IX. mlyn, sústava štyroch jazier, bývalá zotavovňa - Čatlošova vila, torzo pôvodného piliera Červeného mosta, ale aj železničná stanica Železná studienka. Návrh ochranného pásma spracoval Pamiatkový úrad SR a vyhlásilo ho ministerstvo kultúry v zmysle zákona o ochrane pamiatkového fondu. Cieľom je chrániť nielen kultúrne pamiatky, ale aj ich prostredie.

Oblasť Hornej mlynskej doliny je vo vyhláške o ochrannom pásme charakterizovaná ako historicky vyvinutá forma prímestského rekreačného lesoparku z prelomu 19. a 20. storočia. Vyhláška v ochrannom pásme nepripúšťa okrem VIII. mlyna (Klepáč) žiadne ubytovacie zariadenia. Bývalú reštauráciu Snežienka je možné obnoviť len na jej pôvodnú funkciu.

V čase prípravy ochranného pásma sa k nemu vyjadrovalo aj Nové Mesto a magistrát. Nové Mesto s návrhom nesúhlasilo. Tvrdilo, že nástrojom na zabezpečenie verejných záujmov je územnoplánovacia dokumentácia. Okrem toho zástupcovia mestskej časti minulý rok uviedli, že chcú udržať lanovku, sfunkčniť reštauráciu Snežienka a rozšíriť ju o hotelovú časť. Preto žiadali, aby boli lanovka a Snežienka z ochranného pásma vyňatá. Podľa Pamiatkového úradu SR nejde o znefunkčnenie lanovky ani Snežienky.

„Zvyšovanie ich kapacity a najmä stavebná obnova Snežienky nad rámec bývalej funkcie a stavebného objemu by narušila základnú zásadu pokojového režimu na vymedzenom území," Pamiatkový úrad odporučil magistrátu, aby sa investičné zámery podnikateľských subjektov robili inde, „kde nie je prioritou tradičná prímestská rekreácia v pokojovej oblasti".

(rob)
Páčil sa vám článok?