Rozšírenie čistiarne má veľa odporcov

26.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť pripravuje rekonštrukciu a rozšírenie čistiarne odpadových vôd na území mestskej časti Devínska Nová Ves v objeme 10 miliónov eur. Miestni poslanci však s týmto zámerom nesúhlasili.

Nesúhlasia s intenzifikáciou a s rozšírením čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Devínskej Novej Vsi o kapacity z projektov v Lamači, Dúbravke, Záhorskej Bystrici. Samospráva žiada, aby rozšírenie bolo len v rozsahu schválených štúdií, ktoré obstarávala Devínska Nová Ves. S ďalšou intenzifikáciou ČOV súhlasí, ak bude priame vyústenie odvodu vôd z čistiarne odpadových vôd do rieky Moravy a ak sa dobudujú protipachové a protihlukové zábrany už existujúcej čistiarne odpadových vôd. Podľa informácií z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Čistiareň Devínska Nová Ves bola pôvodne projektovaná a postavená pre 50 000 obyvateľov.

Rekonštrukciu však podľa BVS urobili vo vybudovaných nádržiach, žiadne nové objemy nádrží potrebné na anaeróbiu (biologickú oxidáciu) a redukciu dusičnanov nepostavili. Pôvodná kapacita čistiarne odpadových vôd sa preto znížila.

„Kapacita ČOV je v súčasnosti vyčerpaná a ak nechceme pripustiť stavebnú uzáveru pre nedostatok kapacity je potrebné ju rekonštruovať a intenzifikovať," uvádza v stanovisku BVS hovorca Zenon Mikle. Nová kapacita ČOV bude podľa neho slúžiť Devínskej Novej Vsi, Záhorskej Bystrice, Devína, časti Lamača a Dúbravky a Marianky, aj pre zámery ďalších investorov na nových plochách.

Rekonštrukcia a intenzifikácia by mala byť v niekoľkých etapách počas neprerušenej prevádzky ČOV a bez vplyvu na kvalitu čistenia odpadových vôd. Z. Mikle dodal, že v súčasnosti sa spracúva dokumentácia pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. „Kompletná dokumentácia a vybavené stavebné povolenie by malo byť do konca 2009, začatie výstavby po združení finančných prostriedkov v roku 2010 s termínom dokončenia 2012. Predpokladané náklady sú 10 miliónov eur," informoval hovorca BVS.

(rob)

Páčil sa vám článok?