Kvalitná pitná voda nie je všade samozrejmosť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vyše poldruha storočia majú obyvatelia Bratislavy pred obyvateľmi iných regiónov, najmä s dedinským osídlením, neoceniteľnú výhodu - pijú prírodnú pitnú vodu maximálnej kvality.

Otázka je, či si uvedomujeme, že generácie Bratislavčanov, vrátane detí prisťahovalcov, majú zdravší chrup ako ich vidiecki príbuzní, že sa to prejavuje širokým diapazónom nenápadných znakov na zdravotnom stave vôbec a že v neposlednom rade nás smäd stojí menej ako v miestach, kde si na pitie musia kupovať minerálku v obchodoch. A už celkom iná vec je, či sme pripravení na to, že v relatívne krátkom časovom horizonte sa môže stať pitná voda cennejším artiklom na svetových burzách, než je dnes ropa. Naše používanie pitnej vody dnes nie je o nič hospodárnejšie, ako bolo saddámovské „osvetlenie“ Kuvajtu zapálenými ropnými poliami počas vojny v zálive. No svet už prechádza na oddelenie pitnej vody od úžitkovej.

Kvalitu bratislavskej pitnej vody potvrdzuje aj hovorkyňa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Jana Štulajterová. „Podzemné vody, ktoré využívame v Bratislave ako zdroj pitnej vody, sú natoľko kvalitné, že potrebujú len minimálnu úpravu.“ Takáto voda tu tečie cez vodovodné potrubia od roku 1886, keď začala pôsobiť Mestská vodáreň. A tečie dodnes - používa sa nielen na pitie, ale aj na umývanie riadov v domácnosti, áut na verejnosti a z času na čas aj ciest. Dokonca teplárne z pitnej vody vyrábajú teplú úžitková vodu a vyhrievajú ňou radiátory. J. Štulajterová však konštatuje, že nie je priveľký rozdiel v parametroch medzi pitnou a úžitkovou vodou a že u nás v minulých rokoch zaznamenali značný pokles spotreby pitnej vody v domácnostiach. Súčasné vodárne totiž zdedili spolu s vodou aj rozvody, ktoré nie sú pripravené na dopravu pitnej a úžitkovej vody zvlášť, pričom vodné zdroje pre Bratislavu vyprodukujú dostatok kvalitnej pitnej vody, takže úžitkovú netreba hľadať. Zdupľovanie rozvodov by bolo neuveriteľne drahé - to však neodstraňuje existenciu tohto problému v krátkej budúcnosti.

Na oddelenie pitnej a úžitkovej vody v domácnostiach nie je pripravená ani legislatíva. J. Štulajterová potvrdzuje, že ani ďalšie slovenské vodárenské spoločnosti nemajú licenciu na distribúciu úžitkovej vody. Zákon jednoducho nerozlišuje tieto dve kvality, a preto nežiada rozlišovanie pitnej a úžitkovej vody v novobudovaných sídliskách a lokalitách.

Vývoj však môže dospieť k tomu, že súčasné vodovodné siete sa prehodia na transport vody úžitkovej a pitnú si budú naši potomkovia jednoducho kupovať v supermarketoch.

Páčil sa vám článok?