Žiadosť na rekonštrukciu štadióna je podaná

27.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskom Novom Meste dostal od Generálneho investora Bratislavy (GIB) žiadosť na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Rozhodnúť by mal o vydaní stavebného povolenia na rekonštrukciu štadióna, kde sa budú konať Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011.

Podľa tlačovej tajomníčky novomestského starostu Alžbety Klesnilovej už úrad študuje žiadosť aj predloženú projektovú dokumentáciu, najmä projekt organizácie výstavby a dopravy. Na otázku, ako dlho bude stavebnému úradu trvať, kým vo veci rozhodne, Klesnilová odpovedať nevedela. "Dokumenty obsahujú niekoľko sto strán. V tejto chvíli nevieme povedať, či má žiadosť všetky náležitosti," povedala pre agentúru SITA.

Podľa Klesnilovej až stavebné konanie ukáže, či je potrebné doložiť ďalšie doklady alebo upraviť projektovú dokumentáciu. Prípadné zmeny či doplnky budú mať vplyv na dĺžku správneho konania. Keď bude mať stavebný úrad kompletnú dokumentáciu a vyjadrenia všetkých dotknutých inštitúcií, rozhodnúť by mal do 30 dní. Na otázku, či sa podarí dodržať májový termín, kedy by sa podľa plánov mesta malo začať s rekonštrukciou štadióna, odpovedala Klesnilová kladne. "Tento projekt bude prioritou," povedala.

Rekonštrukcia zimného štadióna si nevyžaduje územné konanie, stačí stavebné. Územné konanie však bude nevyhnutné pri budovaní nových komunikácií či pri prekládke inžinierskych sietí. "Tieto objekty tzv. líniových stavieb musia byť umiestnené formou územného rozhodnutia. Po jeho vydaní ich budú povoľovať v samostatných stavebných konaniach príslušné špeciálne stavebné úrady," vysvetlila.

Vláda 17. decembra 2008 rozhodla, že dá 40 575 682 € na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Peniaze má zabezpečiť minister financií v rozpočte ministerstva školstva v rokoch 2010 a 2011. Medzi základné podmienky poskytnutia dotácie patrí okrem iného aj záväzok mesta zaplatiť ďalšie vyvolané a nepredvídané náklady spojené s rekonštrukciou štadióna zo svojho rozpočtu.

Rekonštrukcii zimného štadióna pre hokejový šampionát dalo mesto definitívne zelenú koncom septembra 2008, podmienkou však bola štátna dotácia. Pôvodne sa mala pre majstrovstvá stavať nová hala, mesto nakoniec od projektu upustilo, pretože s ním súviselo časovo náročné búranie športovej školy a výstavba novej. Mestskému projektu konkuroval aj krajský - výstavba novej haly na konci Petržalky. Športový komplex, ktorého súčasťou bude aj multifunkčná aréna, dostal právoplatné územné rozhodnutie 5. decembra 2008.

(sita)

Páčil sa vám článok?