Nájomníci v reštituovaných bytoch čakajú

23.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Prihlásilo sa málo, len asi 900 nájomníkov z celého Slovenska, bývajúcich v reštituovaných bytoch, ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja preto predĺžilo lehotu na ich prihlásenie o tri mesiace, čiže do konca marca.

Konštatoval to na slávnostnej schôdzi občianskeho združenia Právo na bývanie v bratislavskom Starom Meste jeho predseda Kristián Straka. Zároveň pripomenul, že problémy nájomníkov s vlastníkmi objektov pretrvávajú a členovia združenia sa snažia udržať výšku nájomného na terajšej úrovni, dokiaľ sa zákonne nevyrieši problematika týchto bytov.

"Bývame desaťročia v štátnych bytoch, státisíce ľudí si ich mohli odkúpiť a my nie," konštatovala nájomníčka Anna Klimová. Tiež prečítala odpoveď od ombudsmana, ktorý jej podnet na riešenie odložil. "Oveľa lepšie som pochodila u ministerky (sociálnych vecí) Tomanovej, ktorá v trojstranovom liste vysvetlila situáciu aj uvažované kroky," dodala Klimová.

V diskusii sa ozvala pani bývajúca 54-rokov v legálne nadobudnutom byte v centre Bratislavy. Uviedla, že bola podvedená, pretože bez jej vedomia sa zmenili vlastníci a ona žije v neistej budúcnosti. Podobne sa aj ďalší členovia združenia cítia diskriminovaní a tvrdia, že s ich bytovými domami sa robia vlastnícke podvody, sú im sťažované životné podmienky vypínaným energií a ďalšími úmyselnými problémami zo strany vlastníkov.

Kým Straka vyjadril sklamanie z neprítomnosti pozvaného vedenia samosprávy Starého Mesta a mesta Bratislava, s radosťou privítal zahraničného hosťa, generálneho sekretára Medzinárodnej únie nájomníkov (IUT) Magnusa Hammara. Ten v úvode pripomenul, že neprišiel rozdávať kľúče od nových bytov, ani vyriešiť problém, ale získať konkrétne skúsenosti. V priebehu dňa sa stretol s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Vierou Tomanovou a navštívil niektorých majiteľov bytov. V jednom bolo odstavené kúrenie, v ďalšom ho dve hodiny oboznamovali s históriou svojho prípadu.

"V strednej a východnej Európe chýba spoločenská zodpovednosť za stav, aktuálna je aj potrebná solidarita, a to aj od vlády. Je smutné, ak sa čaká, kým nájomníci vymrú," zhodnotil stav v bývalých socialistických krajinách. Ocenil vytvorenie bratislavského občianskeho združenia, ktoré má väčšiu vážnosť, pretože jednotlivec sám nič nezmôže.

Uviedol príklad zo Slovinska. Jeho nájomnícke združenie predložilo sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý ju 8. decembra 2008 prijal na riešenie. Sťažnosť podporila medzinárodná organizácia zastrešujúca bezdomovcov, aby nepribudli ďalší ľudia bez domova. "Slovinský štát sa ma k sťažnosti vyjadriť do 20. februára a môže to byť dobrý príklad aj pre vás," navrhol Hammar. Tiež pripomenul, že byt nie je tovar ako auto či televízor a v spoločnosti by mala byť istota bývania. Je to potrebné pre normálny život rodiny a vývoj deti.

Združenie Právo na bývanie je členom IUT od minulého roka. Medzinárodná organizácia existuje od roku 1926, združuje členov zo 45 krajín, napríklad aj z Austrálie a Afriky.

(tasr)

Páčil sa vám článok?