Vrakuni sa prechod na kúrenie biomasou vyplatí

15.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Výstavbu a realizáciu biomasovej kotolne plánuje do roku 2010 mestská časť Vrakuňa. Ak sa projekt zrealizuje, bude prvý v Bratislave. Pre Vrakuňu to v čase krízy s plynom znamená udržateľne nižšie ceny za teplo a ohrev vody a tiež nezávislosť od výkyvov v dodávkach plynu.

Dosiahne sa tak energetická bezpečnosť vo Vrakuni, oznámila Jasmína Matúšová z MČ Vrakuňa. Vrakuňa podľa jej slov ako jediná mestská časť v hlavnom meste SR má už pripravené riešenie energetickej krízy pre svojich obyvateľov. Kotolňa na drevoštiepku má slúžiť svojmu účelu už v roku 2010, teda Vrakunčania sa nemusia obávať krátenia dodávok plynu z Ruska. Firma Termming, ktorá vykuruje Vrakuňu, má s vykurovaním biomasou skúsenosti.

Ako uviedla hovorkyňa spoločnosti Termming Jana Smolková, podobnú rekonštrukciu zabezpečovali pre centrálnu kotolňu v Malackách, ktorá vykuruje polovicu obyvateľov napojených na centrálny závod tepla v meste. "Táto investícia priniesla okrem iného výhodnú cenu tepla a zvýšenie energetickej bezpečnosti v lokalite," zhodnotila Smolková.

V zmysle spoločne uzatvorenej zmluvy s MČ Vrakuňa je Termming povinný dobudovať biomasové riešenie najneskôr do 30. júna 2010. Starosta Vrakune Ladislav Fatura oceňuje, že pripraveným riešením predbehli terajšiu energetickú krízu. V prípade nespustenia dodávok zemného plynu by podľa neho Vrakuňa musela prekonať najhoršie obdobie nadchádzajúceho pol roka, ale po vybudovaní novej kotolne na biomasu tento problém nebude už tak kritický.

Zástupca starostu a člen predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Marek Hargaš podotkol, že všetky mestá na Slovensku a v Európe, ktoré využívajú biomasu, kúria lacnejšie, ekologicky a bez problémov aj v súčasnej energetickej kríze.

(tasr)

Páčil sa vám článok?