Bezdomovci sa sťahovali do útulkov

15.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mrazivé počasie posledných dní zapĺňalo útulky a nocľahárne pre bezdomovcov v hlavnom meste. Mnohé boli plné, pre prichádzajúcich ľudí bez domova sa však pracovníci nocľahární snažili nájsť ďalšie voľné postele.

Príkladom bol útulok na Furmanskej ulici v Lamači s kapacitou 24 lôžok. Záujem už pred pár dňami prevýšil jeho kapacitu, na podlahu museli pridať ďalšie matrace. „Aspoň takto sa im snažíme umožniť, aby sa mohli vyspať. Ak bude treba, urobíme to opäť, pokiaľ bude postačovať podlaha,“ povedala Magdaléna Miháliková riaditeľka Domova sociálnych služieb Rozsutec, ktorý útulok spravuje. Služby útulku však môžu za poplatok 0,50 eura využiť iba bezdomovci, ktorí nemajú žiadnu infekčnú chorobu a nie sú pod vplyvom alkoholu.

S nedostatkom voľných miest sa borili aj v jedinej bratislavskej nízkoprahovej nocľahárni Depaul na Ivánskej ceste. Podľa riaditeľa Juraja Baráta je obsadených všetkých približne 200 postelí, snažia sa však zohnať ďalšie voľné ležadlá či matrace. Okrem toho sa niektoré postele priebežne uvoľňujú, keďže nie všetci klienti v nocľahárni zostávajú dlhšie.

Pár voľných miest je ešte napríklad v útulku Mea Culpa na Vrakunskej ceste, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta. Kapacita zariadenia je 36 miest, v súčasnosti jeho služby využíva tridsať ľudí bez vlastného prístrešia. Za poplatok jedno euro majú dočasnú strechu nad hlavou či teplú stravu.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej je kapacita útulkov a nocľahární pre bezdomovcov v meste postačujúca, problém je podľa nej v tom, že takíto ľudia sa ani v tomto období nechcú vzdať alkoholu. „Okrem toho mnohí z nich ani do útulkov ísť nechcú,“ doplnila.

Bezdomovcom pomáhajú aj mestskí policajti. „Ak hliadky mestskej polície nájdu ležať či sedieť bezdomovca na ulici alebo na verejnom priestranstve, snažia sa najprv na základe komunikácie s ním, prípadne podľa iných príznakov zistiť, či je zdravotne v poriadku,“ povedal námestník primátora Tomáš Korček.

(sita)

Páčil sa vám článok?