Aj drobné sú normálnymi peniazmi

15.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Keď dostanete toto číslo našich novín, bude už prakticky koniec možností platenia korunou v obchode a v službách. Od soboty sa definitívne začína éra eura.

Takže: vitaj euro - zbohom koruna. Duálny obeh, ktorého sa mnohí tak obávali, je úspešne za nami. Na počudovanie, nebola som svedkom žiadnych väčších rozruchov. Naopak, bratislavskí spotrebitelia boli nezvyčajne ústretoví. Žiadne hádky v radoch pri pokladnici, žiadne nadávky na adresu pokladníkov. Jednoducho: Pohoda.

Veď sa aj prominenti patrične potľapkávali po pleciach, akí sme úžasní - teda hlavne oni. Normálni spotrebitelia sa radšej venovali silvestrovskej zábave. V tom všeobecnom chválenkárstve takmer zanikli náznaky budúcich problémov.

Napríklad pri ankete v nákupnom stredisku na východe Slovenska sa niekoľko ľudí vytešovalo, aké sú ceny fantasticky nízke. A mňa zamrazilo.

Prečo? Pretože deň predtým som bola v diskontnej predajni vo Viedni svedkom nákupu rôznych zbytočností za pár „šupov“, ktoré pri pokladnici dali konečnú sumu 52 eur. Dotyčná dvojica s dvoma deťmi, ktorá dovtedy blahosklonne tolerovala plnenie košíka, sa zrazu začala hádať, čo všetko nepotrebuje - a k zdeseniu pokladníčky vykladať viac ako polovicu nákupu.

Prečo to píšem? Ruku na srdci. Nie každý je dôverne oboznámený s rýchlopočítaním, a tak mu môže ujsť skutočnosť, že napríklad k dôchodku 300 eur je takýchto 50 eur vysoká suma. A pretože Slováci sa neradi strápňujú, zbytočný tovar pravdepodobne nevyhodia.

A potom môže nasledovať poznatok, taktiež z ankety - ale zo západného Slovenska - kde niekoľko spotrebiteliek nahnevane vykrikuje, že za tak málo peňazí, čo dostali, bude bieda a hlad.

Pravdupovediac, obe reakcie, či už z východu, alebo zo západu, sú dosť nebezpečné, ak sa spotrebitelia včas nespamätajú. Naše začlenenie do eurozóny je síce fajn a predovšetkým mládeži a ľuďom s vyšším vzdelaním uľahčí život. Naša kampaň na zavedenie eura by však mala práve teraz nabrať na obrátkach.

Fakt, že všetky kontrolné organizácie sa sústreďujú iba na kontrolu cien, je zásadnou chybou. Je absolútne potrebné vysvetľovať ľuďom, ako zaobchádzať s novou menou. Po slovensky povedané: Naučiť ich napríklad „obálkovej“ metóde. Aby si peniaze rozdelili - a v polovici mesiaca neplakali nad prázdnou peňaženkou a nevyplatenými účtami za bývanie a energie.

Medzi nami povedané - ani v Slovinsku neboli problémy s eurom hneď po zavedení, ale až po nejakých týždňoch či mesiacoch.

Dosť už kuvikania. Náš národ ,našťastie, nie je negramotný, a preto dúfam, že moje zlé očakávania sa nenaplnia. Nakoniec ešte praktické rady: Neberte si zbytočné pôžičky - všetky musíte splatiť. Nerozmieňajte papierové bankovky na malé nákupy - dajte si tú námahu, aby ste sa zbavovali mincí. Naučte sa dávať tzv. sprepitné v primeranej hodnote - veď už 40 centov je bývalých 12 korún. A celkove prehodnoťte svoj vzťah k drobným.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?