Strana zelených je proti hotelom v lesoparku

14.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Strana zelených (SZ) je proti výstavbe hotela Snežienka na Železnej studienke v bratislavskom lesoparku aj ďalších podobných investičných stavieb. "Mestu Bratislava odovzdáme petíciu podpísanú vyše 2000 občanmi, ktorí sú tiež proti tejto výstavbe," uviedol dnes člen Predsedníctva SZ Róbert Beňo.

Podľa neho výstavba kanalizácie od Červeného mosta po Snežienku v dĺžke 5,5 km, o ktorej mesto uvažuje, môže podporiť budúcu investičnú výstavbu v tejto rekreačnej prírodnej lokalite. Náklady na kanalizáciu odhaduje na 3.319.392 eur (100 miliónov Sk), čo by zrejme išlo z rozpočtu mesta.

Problém výstavby začína byť aktuálny, pretože Ministerstvo životného prostredia SR vydalo záverečné stanovisko, že odporúča tretí variant, to znamená rekonštrukciu a nadstavbu objektu Snežienka s hotelovou časťou pre 88 lôžok a výstavbu parkoviska. Podľa prvého variantu mal byť pôdorys reštaurácie zachovaný a po rekonštrukcii mala mať kapacitu 150 stoličiek. Druhý variant tiež počítal so zachovaním pôvodnej reštaurácie, rozšíriť ju však chcel na 180 stoličiek a postaviť parkovisko.

"Chceme zastaviť túto kauzu v úplnom začiatku a spochybňujeme proces posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, ktorý uvažoval s tromi variantmi bez nulového a ten je zo zákona povinný," zdôvodnil Beňo. Podľa neho bol investorom účelovo zmanipulovaný posudok v oblasti dopravy, ktorý bol nevhodne hodnotený podľa diaľničnej metódy. Preto si SZ dáva vypracovať kontra posudok EIA a ten chce uplatniť pri presadzovaní svojich zámerov. "Chcem vystúpiť na mestskom zastupiteľstve. Tiež na zastupiteľstve Nového Mesta, ktoré odporučilo tretí variant," dodal Beňo.

SZ je naďalej proti výstavbe akýchkoľvek hotelov, ale súhlasí s  obnovením bývalých objektov, ktoré by mohli zabezpečiť občerstvovacie služby turistom. Zároveň sa obáva, že ak v tejto lokalite pribudne hotel, bude to znamenať zvýšenie individuálnej automobilovej dopravy, hlučnosti a znečistenia prostredia. Naruší sa pohoda rekreantov, zvýši sa riziko pre chodcov a cyklistov na území od Červeného mosta po sanatórium. Zároveň by výstavba hotela Snežienka znamenala precedens pre ďalšiu výstavbu v tejto oblasti, ktorá ma slúžiť na rekreáciu a nie pre záujmy developerských spoločností.

"Ešte stále totiž neexistuje záväzný dokument, ktorý by upravoval maximálny počet ubytovacích zariadení v bratislavskom lesoparku, ktorý patrí do chránenej krajinnej oblasti," pripomína Beňo.

Po vydaní záverečného stanoviska v procese vplyvov na životné prostredie EIA bude nasledovať vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Záverečné stanovisko Ministerstva životného prostredia SR má teda len odporúčací charakter.

Mesto chce lesopark ponechať ako rekreačnú zónu

Snahou hlavného mesta SR vždy bolo, aby si oblasť Železnej studienky zachovala charakter oddychovej a rekreačnej zóny pre Bratislavčanov aj návštevníkov. Uviedla dnes pre TASR Mária Račková z magistrátu ako reakciu na protest Strany zelených (SZ) proti uvažovanej výstavbe hotela Studienka v bratislavskom lesoparku.

Podľa Račkovej mesto Bratislava nikdy neplánovalo rozširovanie akejkoľvek výstavby v tejto oblasti, dobudovanie a rekonštrukcia existujúcich objektov je však potrebná a neodporuje platnému územnému plánu. Zámerom a hlavným cieľom mesta naďalej zostáva vytvoriť zo Železnej studienky miesto pre oddych, rekreáciu a šporovanie s možnosťou občerstvenia v kultivovaných priestoroch.

Mesto obstaralo urbanistickú štúdiu malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku, ktorá sa v súčasnosti pripomienkuje. "Štúdia by sa mohla stať podkladom pre vypracovanie územného plánu zóny – podrobného a záväzného územno–plánovacieho dokumentu," konštatovala Račková.

(tasr)

Páčil sa vám článok?