Nocľaháreň pre bezdomovcov Lamači je preplnená

14.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ponúka bezdomovcom počas chladných nocí strechu nad hlavou v bratislavskom Lamači na Furmanskej ulici, kde zriadil nocľaháreň. Ide o nocľah s teplou večerou spolu s poskytnutím základných hygienických potrieb.

Nocľaháreň má kapacitu 24 lôžok, 16 je pre mužov a osem pre ženy. Keďže v uplynulých chladných dňoch nepostačovala, zriaďovateľ poskytol ďalšie lôžka.

"Služby útulku neraz využije aj polícia, ktorá sem privádza na kosť premrznutých ľudí z ulice. Často sa na nás obracajú aj bežní ľudia, ktorí chcú bezdomovcom pomôcť," povedala v tejto súvislosti riaditeľka Domova sociálnych služieb Rozsutec Magdaléna Miháliková.

V súčasnosti je nocľaháreň preplnená aj napriek tomu, že podmienkou prijatia človeka v tiesni je, aby nebol pod vplyvom alkoholu. Samotní klienti s tým nemajú žiadny problém. "Bezdomovci sú medzi sebou veľmi komunikatívni. Aj ten, ktorý chce u nás prenocovať prvýkrát, už od svojich kamarátov z ulice vie, že služba v nocľahárni je slušná a ústretová a čo sa alkoholu týka, jednoznačná. Tí, ktorí majú záujem o prenocovanie v čistom a slušnom prostredí, vedia túto podmienku dodržať," dodala Miháliková.

Nocľaháreň na Furmanskej ulici v Lamači zriaďuje BSK od roku 2003 pri Domove sociálnych služieb Rozsutec. Je otvorená v chladným mesiacoch, spravidla od 15. novembra do 15. apríla. Klientov prijíma každý deň od štvrtej popoludní do ôsmej ráno.

(tasr)

Páčil sa vám článok?