Vo Vajnoroch žehnali mladým vínam

30.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vajnorský vinohradnícky spolok tento rok pripravil už siedmy ročník svätoštefanského žehnania mladého vína. Tradícia sa viaže na legendu v predvečer sviatku sv. Jána, ktorého chceli pripraviť o život otráveným vínom. Keďže bolo požehnané, jed mu neublížil.

Vinohradnícka obec bratislavskej mestskej časti Vajnory má v pestovaní hrozna a dorábaní vína na úbočiach Malých Karpát dlhovekú minulosť. Viaže sa až k začiatku 13. storočia, keď získala ako prvá na území dnešného Slovenska takzvané vinohradnícke štatúty.

V súčasnosti tieto tradície rozvíja predovšetkým miestne poľnohospodárske družstvo. "Kým v mnohých vinohradníckych oblastiach vinohrady klčujú, my vinice vysádzame," povedal TASR predseda družstva Marián Brúder.

"Tento rok bol pre vajnorské vinice a vajnorské víno mimoriadne priaznivý. Vďaka odbornosti našich pracovníkov sa nám podarilo vypestovať hrozno vysokej kvality a tomu zodpovedá aj úroveň mladých vín, ktoré majú v sebe vynikajúci dozrievací potenciál. Vajnorské vína získavajú čoraz lepší zvuk na medzinárodných súťažných prehliadkach, odkiaľ sa vracajú ovenčené zlatými medailami alebo titulmi šampiónov," dodal Brúder.

"Pri vsádzaní nových viníc skúšame aj nové odrody. Má to však jeden háčik, lebo kým naše nové odrody sú vo svete všeobecne uznávané, ako napríklad Sirah alebo Merlot, na Slovensku nie sú uznané, a preto s nimi nemôžeme ísť na prestížne vinárske súťaže. Je to pre nás určitý hendikep, lebo tieto odrody z vajnorských vinohradov dosahujú vysoké kvalitatívne parametre," doplnil Brúder.

(tasr)

Páčil sa vám článok?