Ďalší z návrhov na riešenie Staromestskej spája

27.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na workshope o novom riešení Staromestskej ulice prezentovali nedávno svoje návrhy aj autori z Architektonickej kancelárie Závodný AA. Boli jednou z kancelárií, ktoré oslovil hlavný architekt mesta Štefan Šlacha.

V predchádzajúcom vydaní sme priblížili návrh riešenia autorov Vallo, Sadovský a Studený (BN 40/2008). Dnes prinášame návrhy na riešenie Staromestskej z dielne ďalšieho kolektívu autorov.

Autori z Architektonickej kancelárie Závodný AA, k svojim návrhom napísali: „Štopkanie ulice zaceľuje priestor, nekamufluje vzniknutú ranu, urbanizuje dezurbanizovaný priestor, spája, prepája, nadväzuje na jestvujúcu štruktúru Podhradia, Starého Mesta a priestoru priestoru pred Dómom sv. Martina.

Štopkanie Staromestskej nemá za cieľ bezhlavo a naivne - bez predchádzajúceho poznania širších vzťahov, najmä kontextu dopravy - vymazať ranu, prevracia mínus na plus, znamienko chodca nad znamienko dynamickej dopravy,“ tvrdia.

Podľa autorov „riešenie funkčne a priestorovo celí vertikálne oddelené systémy mestského priestoru, funkčne a priestorovo delí horizontálne sekcie priestoru peších a dynamickej dopravy. Ide o urbanisticko-architektonický koncept okamžite zrealizovateľnej priestorovej štruktúry. Lež načo nám je zaštopkaná ponožka v topánke bez podrážky?“.

(rob)
VIZUALIZÁCIE - AK Závodný AA, Michal Bielik, Janka Švecková, Ján Veselský, Peter Vodrážka, Ľubomír Závodný a kolektív AK

Páčil sa vám článok?