Nejasný osud rezervácie Devínska Kobyla

26.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

O tom, že časť prírodnej rezervácie Devínska Kobyla sa ocitla v rukách súkromnej firmy, sme už informovali (BN 39/2008). Zaujímalo nás, aké kroky môže podniknúť štát na ochranu zachovania tohto vzácneho územia.

Na úvod fakty. Územie odkúpila firma L&P Invest, s.r.o., Bratislava. Podľa výpisu z obchodného registra má v predmete činnosti okrem iného uvedené - inžinierska činnosť, obstarávateľská činnosť v stavebníctve, prenájom nehnuteľností, s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom a pod.

Keďže sa zatiaľ nikto z konateľov spoločnosti nevyjadril, aký zámer má firma s týmto pozemkom, priestor dostávajú iba rôzne špekulatívne obavy a dohady, ktoré sa šíria medzi ľuďmi. V každom prípade o nejakej bezmedznej filantropii investičných spoločností si asi nikto nerobí veľké ilúzie.

V tejto súvislosti sme oslovili aj Ministerstvo životného prostredia SR s otázkou, akou formou chcú zabezbečiť ochranu vzácnej flóry a fauny na tomto, dnes už súkromnom pozemku. Odpoveď nám prišla od Petra Gregáňa z odboru ochrany prírody a krajiny. Pozostávala v podstate z odcitovaného zákona č. 543/2002 o ochrane prírody a krajiny, čo je dosť všeobecné a nič nehovorí o konkrétnych krokoch v konkrétnom prípade.

Dozvedeli sme sa však aj to, prečo štát neodkúpil túto prírodnú rezerváciu, hoci mal predkupné právo. Citujeme: „Ponuka na odkúpenie pozemkov v NPR Devínska Kobyla nebola z našej strany akceptovaná vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov v rozpočte. Pozemky nám boli ponúknuté za sumu 21 542 500 korún.“

(kah)

Páčil sa vám článok?