Vo Vajnoroch už majú petíciu proti koľaji

19.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nedávna udalosť na odstavnej koľaji, keď z cisterny unikla chemická látka, vyburcovala obyvateľov Vajnor k petícii. Bojujú v nej za zrušenie koľaje pre cisterny s unikajúcimi chemickými látkami.

Prvými, ktorí sa pod petíciu podpísali, boli starosta Vajnor Ján Mrva a poslanci miestneho zastupiteľstva. „Petíciu doručíme Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a Železniciam SR. Koľaj, na ktorej sa manipuluje s nebezpečnými látkami, rozhodne nemôže ostať v blízkosti rodinných domov. Trváme na tom, aby tento problém vyriešili čo najskôr,“ vyhlásil starosta.

Od 6. novembra 2008, keď z cisterny unikol etylénoxid, vyšlo najavo, že to nebol jediný prípad úniku nebepečnej látky. „Predtým však v okolí trate bola neobývaná zóna, a teda riziko ohrozenia zdravia a životov ľudí takmer nulové. Za posledné roky sa však situácia zmenila. Blízko trate vyrástli nové domy, v ktorých už teraz býva asi 500 ľudí. Plánovaná je ďalšia výstavba - dokonca tam majú vyrásť bytové domy,“ zdôraznil hovorca mestskej časti Ján Mlynár.

Vajnorčania sa petíciou snažia dosiahnuť, aby sa cisterny presunuli do inej lokality, v ktorej by ani prípadná havária neohrozila ľudí.

(mm)

Páčil sa vám článok?