Vajnory sa chcú rýchlo zbaviť odstavnej koľaje

11.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mimoriadna udalosť, keď zo železničnej cisterny odstavenej na koľaji vo Vajnoroch unikla nebezpečná látka, vyvolala v mestskej časti veľký ohlas. Hovorca vajnorskej samosprávy Ján Mlynár tvrdí, že mestská časť chce, aby Železnice SR prestali používať toto miesto na odstavovanie podobne nebezpečných vozňov.

„Odstavná koľaj na takéto účely by mala byť v inej lokalite. Rozhodne nie blízko obytnej zóny,“ uviedol J. Mlynár. Starosta Vajnor Ján Mrva (SDKÚ-DS) oslovil s touto požiadavkou aj generálneho riaditeľa Železníc SR, o podporu požiadal aj ministrov dopravy a vnútra a primátora Bratislavy.

„Za posledné roky vznikla v bezprostrednej blízkosti koľaje nová obytná zóna s asi 500 obyvateľmi. Plánovaná je tam aj ďalšia výstavba rodinných domov. Umiestnenie takéhoto rizikového miesta pri obytnej zóne je preto vylúčené,“ uvádza sa v stanovisku mestskej časti.

Vedenie Vajnor vzhľadom na vzniknutú situáciu prijalo aj ďalšie opatrenia. V lokalite bude zvýšená kontrolná činnosť hliadky mestskej polície a miesto by mali častejšie kontrolovať príslušníci Železničnej polície.

V zástavbe pozdĺž železničnej trate chce mestská časť urýchlene dobudovať ďalšie hlásiče miestneho rozhlasu. Ich potreba sa ukázala ako nevyhnutná práve pre Civilnú ochranu. Preto o spoluprácu požiada aj ministerstvo vnútra.

„Trváme na urýchlenom riešení našich požiadaviek o odstavnej koľaji. Verím, že kompetentní pochopia, že zdravie a životy ľudí sú na prvom mieste,“ dodal starosta Vajnôr Ján Mrva.

(mm)

Páčil sa vám článok?