Časť rezervácie má súkromná spoločnosť

11.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Časť Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla je v rukách súkromnej spoločnosti. Na tomto území platia smernice NATURA 2000, ktoré sú najkomplexnejšou právnou normou na ochranu prírody vo svete.

Informácia, že družstvo podielnikov Devín predalo pozemky s rozlohou 68 177 štvorcových metrov, ležiace v chránenej krajinnej oblasti Devínska Kobyla súkromnej firme Invest, s.r.o., preto naberá na závažnosti. Ako povedala starostka mestskej časti Bratislava-Devín Ľubica Kolková, „pozemky sa nenachádzajú len v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, ale aj v Národnej prírodnej rezervácii, ktorou je Devínska Kobyla od roku 1964, so štvrtým stupňom ochrany. Navyše, toto územie vrátane predaných pozemkov je európsky chránené územie“.

Devínska Kobyla patrí do sústavy chránených území členských krajín Európskej únie - NATURA 2000. Cieľom je zachovať prírodné dedičstvo a zabezpečiť ochranu najvzácnejších a najohrozenejších druhov rastlín, živočíchov a prírodných biotopov, ktoré sú významné pre celú EÚ. Smernice Natura 2000 predstavujú najkomplexnejšiu právnu normu na ochranu prírody vo svete.

Na základe týchto skutočností je namieste otázka, prečo pozemky devínskych podielnikov neodkúpil štát, teda Ministerstvo životného prostredia SR, keď išlo skutočne len o sumu, ako uvádza agentúrna správa, 3,4 milióna korún. Už takmer rok sú pozemky vo vlastníctve súkromnej firmy, ale čo spoločnosť s nimi plánuje urobiť, si konateľ Jozef Lalo necháva pre seba. „Pevne verím, že pozemky odkúpili, aby ich účinnejšie chránili,“ s nemalou dávkou irónie hovorí starostka Devína Ľ. Kolková.

Akékoľvek scenáre sú zatiaľ zbytočné. Ochrana vzácneho územia, i keď je v rukách súkromnej spoločnosti, spočíva v právomociach Krajského úradu životného prostredia v Bratislave, Slovenskej inšpekcie životného prostredia a v konečnom dôsledku ministerstva životného prostredia.

Devínsku Kobylu navštívia tisícky ľudí, na študijné cesty chodia odborníci a vedecké výpravy z celej Európy. Uvidíme, či kompetentné orgány neuprednostnia zisk súkromnej spoločnosti pred zachovaním pokladu Devínskej Kobyly - európskeho prírodného dedičstva.

(dp)

Páčil sa vám článok?