Samospráva Petržalky rozmiestňuje kontajnery

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva prispieva k zvýšeniu čistoty v okolí kontajnerových stojísk bezplatným rozmiestnením veľkokapacitných kontajnerov pre odvoz drobného stavebného a nadrozmerného odpadu.

"Kontajnery sú od začiatku augusta do konca roka postupne rozmiestňované v 152 lokalitách najväčšej bratislavskej mestskej časti podľa harmonogramu, ktorý vzišiel z rokovaní medzi miestnym úradom, vedením spoločnosti OLO a správcovskými spoločnosťami," uviedol dnes pre TASR petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

Táto služba je poskytovaná výlučne fyzickým osobám, veľkokapacitné kontajnery nie sú určené pre uloženie odpadu od podnikateľských subjektov. Samospráva považuje udržiavanie čistoty v okolí kontajnerových stojísk za jednu z priorít pre tento rok. Z verejného rozpočtu uvoľnila takmer dva milióny Sk (66.388 eur) na vybudovanie nového zberného dvora na Čapajevovej ulici a viac ako 300.000 Sk (9958 eur) je účelovo viazaných na mimoriadne opatrenia spojené s udržiavaním čistoty na verejných priestranstvách. S  výstavbou zberného dvora sa začalo v máji, v súčasnosti prebieha jeho kolaudácia a uvedenie do celoročnej bezplatnej prevádzky.

Petržalčania môžu úrad upozorniť na nelegálne hromadenie odpadu aj prostredníctvom zelenej linky 02/68 286 853. Správcovské spoločnosti na území mestskej časti môžu využiť finančnú pomoc samosprávy cez nenávratnú dotáciu maximálne 80.000 Sk (2656 eur) na výstavbu nového stojiska a na rozšírenie existujúceho do 25.000 Sk (830 eur). V tohtoročnom rozpočte je pre tento účel vyčlenených štyri milióny Sk (132.776 eur).

Petržalka má vybudovaných 405 kontajnerových stanovíšť, no nie všetky bytové domy spĺňajú zákonné podmienky - nemajú vybudované zariadenia pre umiestnenie odpadu, chýba asi 96 stojísk. Starosta Milan Ftáčnik sa v tomto roku dvakrát stretol so správcami domov a spoločne hľadali riešenia k čistejšej Petržalke. V prvej etape budú zainteresované strany (miestny úrad, spoločnosť OLO, správcovia) aktívne komunikovať s Petržalčanmi o ich povinnostiach pri nakladaní s odpadom a až následne sa pristúpi k použitiu represívnych opatrení, akými sú pokuty a postihy.

Nad udržiavaním poriadku by mali v jeseni začať dohliadať aj inšpektori životného prostredia, ktorí budú predlženou rukou miestneho úradu pri vykonávaní kontrol v teréne. O tom rozhodnú petržalskí poslanci na septembrovom zastupiteľstve.

(tasr)

Páčil sa vám článok?