Projekt oživenia Vodnej priekopy do konca roka

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prvé konkrétnejšie predstavy o budúcom vzhľade Vodnej priekopy v historickej časti hlavného mesta prinesie architektonická súťaž v decembri tohto roku. Uviedla to zástupkyňa starostu mestskej časti Staré Mesto Bohdana Machajová.

O víťaznom projekte rozhodnú odborníci, príležitosť vyjadriť sa dostane aj široká verejnosť. B. Machajová zároveň nevylúčila spoluprácu samosprávy s tretím sektorom. Ich aktívnejšiu účasť predpokladá predovšetkým v priebehu realizačnej fázy. Najväčší záujem o Vodnú priekopu doteraz prejavuje Spoločnosť Ferdinanda Martinenga.

Samospráva má záujem, aby táto časť mesta bola čo najatraktívnejšia a zároveň ľahko prístupná všetkým. O to by sa mala postarať jeho bezbariérová úprava cez vybrané okolité objekty. Nesmie sa to však udiať na úkor porušenia zachovaných zvyškov mestského opevnenia. Riaditeľ mestskej organizácie PAMING Cyril Vaňo predpokladá, že pri prístupovom moste do Vodnej priekopy bude v náklade zhruba 1,5 mil. Sk vybudovaný výťah, aby tento priestor mohli využívať aj zdravotne postihnutí spoluobčania.

Podľa vicestarostky Starého Mesta doteraz najväčšie problémy pri realizácii zámeru spôsobujú nedoriešené majetkovoprávne vzťahy s viacerými súkromnými osobami, ktoré sú zároveň vlastníkmi tunajších pozemkov. Hoci niektorí majitelia pozemkov žijú trvalo v zahraničí, prejavujú zatiaľ len minimálnu ochotu poskytnúť ich pozemky aj na verejné využitie. Samospráva hlavného mesta i mestskej časti Staré Mesto preto pripravila niekoľko variantov riešenia, pričom je takmer isté, že projekt bude ďalej postupovať v etapách.

V priebehu prvej sa vybuduje prepojenie kanalizácie od Café Regina k budove hlavnej pošty v náklade 6 mil. Sk. Ďalšie etapy sa budú financovať nielen z rozpočtu mesta a mestskej časti, ale dôležitú úlohu v nich zohrajú aj sponzorské príspevky od rôznych subjektov, ktoré sa o priekopu zaujímajú.

Napriek tomu, že myšlienka oživenia Vodnej priekopy je stará už takmer dve desaťročia, reálnejšie sa o nej diskutuje po roku 1995. Prípravné práce doteraz spočívali najmä v dokonalom odbornom monitoringu inžinierskych sietí, ktoré sa tu nachádzajú. V súčasnosti je vypísaná verejná architektonická súťaž, z ktorej víťazný projekt určí definitívnu podobu Vodnej priekopy.

(miv)
Páčil sa vám článok?