Vo Vajnoroch chcú obnoviť šošovkovité námestie

30.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavských Vajnoroch chcú revitalizovať hlavné námestie mestskej časti, známe aj ako šošovkovité námestie. Uviedol to starosta Vajnôr Ján Mrva. Občania navrhujú vytvorenie pešej zóny, vybudovanie cyklotrás a pozdĺžneho parkovania.

"Riešenie dopravy by malo pritom zostať také, aké je v súčasnosti. Občania nesúhlasia s obojsmernou dopravou, teda s organizovaním dopravy tak, ako je to napríklad vo Svätom Jure," povedal Mrva. Zároveň však doplnil, že mestská časť bude aj naďalej presadzovať maximálnu povolenú rýchlosť - 40 km/h.

Ako ďalej uviedol, súčasťou revitalizácie námestia by malo byť aj obnovenie sochy sv. Floriána či studne, ktorá je v súčasnosti zakrytá panelmi. Podľa starostu však nie je vylúčené, že práve na obnovenej studni by sa mohla nachádzať ďalšia socha. Mestská časť však bude musieť podľa Mrvu v tejto súvislosti spolupracovať aj s Krajským pamiatkovým úradom.

"Občania zároveň odmietli vybudovanie pódia alebo javiska na námestí. Takéto reprezentačné priestory im stačia v neďalekom Parku pod lipami," povedal starosta. Občania tu skôr navrhujú menšiu oddychovú zónu s lavičkami, nesúhlasia však s vybudovaním detského ihriska. Argumentujú tým, že deti k doprave nepatria. Podľa starostu by sa mali ponechať a časom zrevitalizovať aj štyri blízke parky. Dodal, že o budúcej podobe hlavného námestia a jeho okolia sa bude ešte niekoľkokrát verejne diskutovať.

(sita)

Páčil sa vám článok?