Kamenné námestie zostáva hanbou mesta

20.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Centrum hlavného mesta by malo mať reprezentatívny charakter. Kamenné námestie, ktoré je pre mnohých turistov orientačnou lokalitou, robí mestu hanbu. Napriek snahám o udržiavanie verejného poriadku, ten je tu na bode mrazu.

Problémy vychádzajú aj z celkovej zanedbanosti a ošarpanosti tejto lokality. Na Kamennom námestí sa grupujú aj ľudia bez práce, bezdomovci či rôzni priekupníci a podomoví predavači. V mnohých prípadoch obťažujú okoloidúcich či návštevníkov obchodného domu. Hanbou mesta sú aj kríky neďaleko plateného parkoviska, od ktorých sa šíri zápach výkalov a moču, pretože pre niektorých sa stali neplatenými záchodmi. Navyše, priamo na námestí, v okolí porastov nie je nezriedkavé uvidieť aj potkana.

Podľa informácií hovorcu mestskej polície Petra Plevu počas prvých troch mesiacov tohto roka mestskí policajti riešili na Kamennom námestí vyše 200 priestupkov. Týkali sa porušovania všeobecne záväzných nariadení či už hlavného mesta alebo mestskej časti Staré Mesto. Najviac priestupkov súviselo s porušovaním predpisov o zákaze konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, obťažovania okoloidúcich, nepovoleného ambulantného predaja, ako aj čistoty a poriadku.

Aj štátna polícia eviduje Kamenné námestie ako problémové. Spolu s Obchodnou ulicou, Michalskou a Laurinskou patrí k najčastejším miestam, ktoré sú rajom pre vreckárov. Podľa štatistiky trestnej činnosti za minulý rok 2007 bolo v prvom bratislavskom okrese zaznamenaných najviac vreckových krádeží.

S veľkolepými plánmi premeny Kamenného námestia prišla nedávno spoločnosť Lordship a predstavila ich v roku 2007. Vedenie mesta sa však s ich plánmi nestotožnilo a uskutočnenie celého projekt preto zostáva otázne. Pravdou je, že Kamenné námestie by si urýchlené skultúrnenie prostredia určite zaslúžilo.

(rob)
FOTO - Robert Latacher

Páčil sa vám článok?