Úradníci chceli vysádzať na súkromnom pozemku

23.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vlastníci z domu na Vajanského nábreží nás informovali, že miestny úrad Staré Mesto na ich dvore bez ich vedomia a súhlasu poškodil nimi založený a udržiavaný trávnik a chce tam sadiť stromy. Napriek upozorneniu, že ide o súkromný pozemok, a nie obecný, nechali tam úradníci vykopať dve jamy.

Nedorozumenie sa napokon ukázalo len ako dôsledok nedostatočnej informovanosti, pri čom treba povedať, že úradníci miestneho úradu boli tí, ktorí mali menej informácií a aj ich menej poskytli.

Keďže v tom dome je aj obecné zariadenie pre seniorov, spoluvlastníkom pozemku aj domu je aj mestská časť. K jednému stromu, ktorý tam stojí, chcela preto pridať dva nové a lavičku, aby mali seniori kde odpočívať. Bez vedomia a súhlasu ostatných vlastníkov. Úradníkom tiež chýbala informácia, že lavičku tam vlastníci bytov nechcú po zlých skúsenostiach - po nociach by bola miestom hlučných stretnutí dospievajúcich z okolia.

V objekte je šesť dvorov - a ten, ktorý patrí mestskej časti, nie je ten, na ktorom kopali. Keď už boli jamy vykopané, tunajšie spoločenstvo vlastníkov vyšlo mestskej časti v ústrety a dalo najavo, že by oba nové stromy prijali, ak by sa vyťal ten starý a pomaly vysychajúci strom. S tým nesúhlasili úradníci z odboru životného prostredia, pretože raz vraj jeho čas príde, ale zatiaľ pod sekeru nedozrel. Úradníci preto nechali obe jamy zahrabať, zabudli však zničený trávnik uviesť do pôvodného stavu.

Pri zaregistrovaní tejto príhody sme si položili otázku, aké sú pravidlá pri vysádzaní stromov v mestskej časti? Kto má právo rozhodnúť o takejto činnosti, kto určuje miesto ich výsadby a podobne?

Odpovedala nám hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alena Kopřivová, podľa ktorej samospráva mestskej časti pri výsadbe stromov na cudzích plochách musí mať vždy - a to vždy zdôraznila - súhlas vlastníka pozemkov. Takáto situácia sa vyskytuje pomerne často, lebo vo vnútornom meste nie je veľa miest, kde by sa ešte dali sadiť stromy.

Našťastie, súhlasné stanoviská vlastníkov prevažujú. Občas sa dokonca stane, že ľudia sa dožadujú vysadenia stromu na konkrétnom mieste, čo mestská časť obzvlášť rada akceptuje práve pre nedostatok vhodných plôch na výsadbu stromov.

Sama mestská časť príliš veľa stromov nevysadí, jednak to neumožňuje rozpočet, jednak sa až na ojedinelé prípady výsadba drevín deje v rámci náhradnej výsadby za stromy odstránené zo stavebných dôvodov, ku ktorej sú zákonom zaviazaní investori.

(gub)

Páčil sa vám článok?