Trhovisko na Poľnej ulici túto sezónu prežije

22.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jedno z posledných trhovísk, ktoré existujú v Bratislave, trh na Poľnej ulici, prežije túto sezónu, svitá však nádej, že zostane trvalou súčasťou obrazu mestského centra.

Tento verdikt sa zrodil v napätej atmosfére vyhroteného sporu medzi trhovcami a obyvateľmi lokality okolo Medickej záhrady na jednej strane a developermi na strane druhej. Trh na Poľnej ulici sa zrodil ako dočasné riešenie za Malý trh na opačnej strane Ondrejského cintorína. Patril k najstarším trhom v centre a spolu s trhmi na Rybnom námestí či Žilinskej ulici dotváral kolorit mesta.

Už od počiatku však bolo zrejmé, že z dočasného riešenia sa stáva trvalé a ľudia tak trh aj vnímajú. Treba tiež brať do úvahy, že významná časť obyvateľstva neakceptuje syntetizovanú zeleninu supermarketov, ale radšej kúpi čerstvú, hoci aj drahšiu na trhu. Posledného júna však trhovcom prestane platiť rozhodnutie o trhovom mieste.

Obyvatelia preto prudko zareagovali a v množstve listov nevyjadrujú len obavy o Malý trh, ale aj z celkového tlaku developerov na priestor v lukratívnom centre. Čitatelia poukazujú na správanie sa spoločnosti Slovenské investície, ktorá si dokonca nelegálne vyznačila parkovacie miesta pri múre cintorína - cez noc sa však, podľa čitateľa zrejme na zásah úradov - vyznačenie stratilo. Petícia na zachovanie charakteru lokality má už stovky podpisov.

Ale aj staromestskí poslanci vyslovili názor, že trh sa má zachovať. Podľa našich informácií sa tak postavili komisie miestneho zastupiteľstva a napokon miestna rada návrh na zrušenie trhu nepodporila a preto sa ani nedostal na program rokovania zastupiteľstva.

Občania a trhovci dosiahli audienciu u starostu mestskej časti Andreja Petreka (SDKÚ-DS), ktorý im v pondelok 21. apríla povedal: „Nateraz sa nič nemení.“ Uviedol ďalej, že o budúcnosti trhoviska, nevyhnutných investíciách a finančnom zabezpečení tejto akcie však musia rozhodnúť poslanci. O tejto veci by mali rokovať v júni.

Gustav Bartovic

Jedno z posledných trhovísk v centre mesta pravdepodobne zostane zachované.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?