Zrekonštruovaný Apponyiho palác otvoria v nedeľu

21.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obnovený Apponyiho palác v Starom Meste otvoria pre verejnosť v nedeľu o 14:00 h v rámci podujatia Bratislava pre všetkých: Deň otvorených dverí samosprávy hlavného mesta.

Potvrdil to riaditeľ Múzea mesta Bratislava Peter Hyross. Palác opravovali niekoľko rokov, rekonštrukcia stála takmer 150 miliónov korún. "Palác bol už v dosť dezolátnom stave. Zlá bola najmä technická infraštruktúra a statika, nutné bolo zrekonštruovať celý interiér," konštatoval riaditeľ.

"Po uvoľnení priestorov, priečok a nevhodných zásahov z minulosti sa ukázalo, že palác má úplne iný rozmer, ako sme doteraz vnímali. Napríklad na druhom poschodí sa našlo šesť až osem vrstiev malieb, ktoré keď sme postupne odstránili, získali sme nádhernú výmaľbu jednotlivých miestností," vysvetlil Hyross. Okrem toho by mali interiér paláca dopĺňať aj presné kópie troch pánskych a troch dámskych historických šiat. Pochádzajú z období biedermeier, rokoko a empír.

V suteréne a na prízemí bude Múzeum vinohradníctva. Na prvom poschodí bude zachovaná pôvodná výzdoba, teda drevené obloženie stien doplnené maľbami. Spoločenské salóniky budú zariadené sedacím nábytkom doplneným výtvarným umením, zámerom je evokovať šľachtický interiér z konca 18. storočia. Na druhom poschodí je plánovaná inštalácia zariadenia bratislavského meštianskeho interiéru od konca 18. do konca 19. storočia. Na treťom poschodí sa pripravuje otvorený respektíve študijný depozitár, kde by sa mali umiestniť významné fondy skla, keramiky a porcelánu zo zbierok Mestského múzea Bratislava.

Apponyiho palác - rokokový dom na Radničnej ulici - dal v rokoch 1761 až 1762 postaviť gróf Juraj Apponyi z Oponíc. V roku 1867 palác odkúpilo mesto pre potreby magistrátu. Odvtedy patrí budova do správy mesta a mestských organizácií. Historická budova už prešla niekoľkými stavebnými zásahmi podľa potrieb mesta.

(sita)

Páčil sa vám článok?