Zánik trhu na Žilinskej je asi otázkou krátkeho času

3.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Trhovisko na Žilinskej ulici už zrejme nebude mať dlhé trvanie. Počet trhovníkov tu z roka na rok klesá a aj prostredie, v ktorom sa nachádza, by potrebovalo rekonštrukciu. Tá by však výrazne zvýšila ceny za prenájom.

Už dnes je trhovisko poloprázdne, držia sa najmä kvetinári, ale aj predajcovia ovocia a zeleniny. Ak by sa zvýšili ceny za prenájom, situácia by sa ešte zhoršila. Bohumil Krist, prevádzkar a majiteľ súkromného pozemku, na ktorom trhovisko stojí, tvrdí, že trh môže v tejto situácii vydržať rok alebo dva, potom zanikne. Dnes sú príjmy z jeho prevádzky minimálne. Priznal, že o kúpu pozemku má záujemcov dosť, no poprel, žeby pozemok s trhoviskom už predal.

Napriek všetkým skutočnostiam sa má v najbližších dňoch stretnúť so starostom Starého Mesta Andrejom Petrekom (SDKÚ-DS). Miestna samospráva sa síce v minulosti snažila prevádzkovateľovi trhoviska pomáhať. Keďže je pozemok v súkromných rukách, úrad nemôže majiteľovi predpísať, aby trhovisko zachoval za každú cenu. Navyše aj finančné možnosti staromestskej samosprávy sú obmedzené.

Prevádzkovateľ trhoviska na Žilinskej ulici sa snažil o oživenie predaja na trhu napríklad aj tým, že sa pokúsil zorganizovať nedeľné trhy, no neuspel – nebol záujem. Rovnako sa snažil nezvyšovať ceny za prenájom, no napriek tomu je prirodzený úbytok predajcov i ľudí badateľný. Môže to súvisieť aj so zákazom predaja textilu, obuvi, spotrebného a drogistického tovaru či domácich potrieb na trhovisku.

Záujem o osud trhoviska na Žilinskej ulici opäť oživili občania minulý rok na verejnom prerokovaní návrhu Územného plánu zóny Staré Mesto - severovýchod. Mnohí obyvatelia tejto mestskej časti sa vtedy vyjadrovali za jeho zachovanie aj napriek tomu, že pozemok je súkromných rukách. Starosta prisľúbil, že urobí všetko preto, aby sa trhovisko zachovalo. V okolí medzitým vyrástli nové obytné domy a polyfunkčné budovy.

Už minulý rok sme v jednom z vydaní Bratislavských novín písali, že ponuky developerov na odkúpenie pozemku pod trhoviskom sa pohybovali vo výške aj 30 miliónov korún. Na území trhoviska sa ráta s možnou občianskou vybavenosťou. V súčasnosti je táto zóna charakterizovaná ako plocha na občiansku vybavenosť a je tu príležitosť na výstavbu budov až do výšky šiestich až ôsmich poschodí.

(rob)

Páčil sa vám článok?