Budujú výnimočný typ kanalizácie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Medzi bežnou a vákuovou kanalizáciou je približne taký rozdiel v stupni pokroku ako medzi povrchovým odvodom splaškov a kanalizáciou - najmodernejší variant rozširujú v mestskej časti Vajnory.

So štátnou dotáciou dva a pol milióna korún ešte v tomto roku dobudujú kanalizačné vetvy na Osloboditeľskej ulici a Ulici Pod lipami. Tým sa odstráni významný zdroj znečisťovania podzemných vôd a toku Kratiny. Vajnory, ktoré ležia na zdroji podzemných vôd, si museli pre svoju kanalizáciu vybrať práve tento perspektívny druh kanalizácie. Podtlak v potrubí totiž zabezpečuje spláchnutie odpadových vôd do zberača a zamedzuje priesakom z kanalizácie do podložia. Preto sa používa, napriek vyššej finančnej náročnosti, na zriadenie, práve v takých zložitých geologických podmienkach, na akých stojí táto vinohradnícka obec. Vajnorská starostka Anna Zemanová spresňuje, že kanalizácia, ktorá má byť hotová ešte do konca tohto roku, odvedie odpadové vody zo školy, pošty, dvoch bytových domov, kultúrneho domu, jednej reštaurácie a rodinných domov v tejto lokalite.

Je to len prvá etapa. Do kanalizácie sa vo Vajnoroch pustili s vervou, hneď po tom, ako preberú toto dielo od spoločnosti Aquastav, sa chcú pustiť do druhej, v ktorej by mali vybudovať vákuovú kanalizáciu pre ďalších 150 domov v plánovanej uličnej zástavbe.

Páčil sa vám článok?