V ZOO chýbajú kamzík, drop i hlucháň

14.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

S návrhom na rozšírenie počtu chovaných druhov zvierat v zoologickej záhrade o kamzíka, dropa a hlucháňa sa na ministerstvo životného prostredia nedávno obrátil náš čitateľ Anton Cyprich. Zatiaľ neúspešne.

Pán Cyprich nám doručil list, v ktorom okrem iného konštatuje, že na základe odmietavého stanoviska ministerstva nebudú môcť najmä bratislavské deti a návštevníci ZOO, vidieť a spoznať v hlavnom meste kamzíka tatranského, ktorý je zapísaný v Červenej knihe ohrozených druhov. „O dropoch, ktoré sa vytratili z našich polí, sa môžu dozvedieť len z kníh a rozprávania starých otcov. Rovnako neuvidia krásu a majestátnosť hlucháňa,“ mieni A. Cyprich.

Anton Cyprich sa obrátil aj na riaditeľku bratislavskej ZOO Miloslavu Šavelovú. Podľa nej sa v ZOO minulý rok uskutočnilo rokovanie so zástupcami ministerstva životného prostredia, Štátnej ochrany prírody SR, TANAP-u a ZOO Bratislava. Témou bolo vyhlásenie záchranných programov niektorých autochtónnych druhov (kamzík, drop, hlucháň,...) a možnosť spolupráce ZOO Bratislava na týchto projektoch.

„Moje stanovisko k uvedenej problematike bolo a je, že ZOO Bratislava bude veľmi rada spolupracovať v každom záchrannom projekte,“ uviedla riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová. Je tu však podľa nej aj platná legislatíva, ktorá je záväzná pre všetkých. Z nej vyplývajú aj kompetencie na rozhodovanie o tom, aké projekty budú vyhlásené, kto ich bude financovať atď. ZOO Bratislava má podľa M. Šavelovej bohaté skúsenosti so záchranou ohrozených druhov a s aktívnou účasťou v reštitučných projektoch - navrátení druhu, ktorému hrozí vyhynutie, do prírody. „Naposledy sme participovali pri reštitúcii zubra hrivnatého v Národnom parku Poloniny, realizovali sme reštitučný projekt sahelosaharskej antilopy Oryx dammah,“ dodala riaditeľka bratislavskej ZOO.

V súčasnosti medzi najvzácnejšie zvieratá v ZOO hlavného mesta patria adax núbijský, zubor európsky, nosorožec tuponosý, kulan, hrošík libérijský, gibon zlatolíci, leopard cejlónsky, tamarín pinčí, maki myšovitý, mandril pestrý a ďalšie.

(rob)

Páčil sa vám článok?