V Ružinove je nové gastroenterologické oddelenie

13.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V ružinovskej nemocnici vo štvrtok slávnostne otvorili nové gastroenterologické a hepatologické oddelenie. Oddelenie je súčasťou V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

Súčasťou oddelenia sú aj dva najmodernejšie vyšetrovacie prístroje, ktoré má ako jediné na Slovensku. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič je presvedčený, že nielen v súkromných, ale aj v štátnych zdravotníckych zariadeniach sa dajú vytvoriť také podmienky pre pacientov, aké si zaslúžia.

"Je tu skutočne špičková technika. Verím, že pracovisko bude prínosom pre všetkých, ktorí, žiaľ, trpia nejakým gastroendoskopickým ochorením, prípadne ochorením pečene. Myslím si, že pacienti budú s prácou tohto pracoviska spokojní," uviedol minister počas krátkeho príhovoru.

Oddelenie sa zaoberá diagnostikou a liečbou ochorení tráviaceho systému. Súčasťou je aj diagnostika najčastejších foriem rakoviny, napríklad žalúdka, tenkého a hrubého čreva, pečene či podžalúdkovej žľazy, rovnako aj špecializovaná diagnostika a liečba zápalových ochorení čreva, pečeňových ochorení a ochorení žlčových ciest a podžalúdkovej žľazy. Pracovisko sa zaoberá aj konvenčnou endoskopiou, ktorú predstavuje gastroskopia, teda vyšetrenie žalúdka a určitej časti dvanástnika, a kolonoskopia, čiže vyšetrenie hrubého čreva.

"Pracovisko má okrem toho dva unikátne prístroje, ktoré sú jediné na Slovensku. Ide o vyšetrenie tenkého čreva v celom rozsahu pomocou dvojbalónikového endoskopu, čím sme vymazali slepé endoskopické miesto. Druhým prístrojom je konfokálny endoskop, ktorým môžeme urobiť diagnózu priamo pri vyšetrení, netreba čakať na ďalšie histologické vyšetrenie. Zároveň môžeme rozhodnúť o vhodnej liečbe pacienta," povedal vedúci oddelenia Martin Huorka.

V rámci Slovenska je oddelenie prvé, ktoré vlastní oba prístroje, v rámci strednej Európy je Bratislava na druhom mieste. Ako prví začali konfokálny endomikroskop používať v Hradci Králové.

Ako ďalej uviedol, súčasťou nového oddelenia je aj zariadenie pre biologickú liečbu. Tá slúži pacientom s nešpecifickými črevnými zápalmi, ktorými trpia najmä mladí ľudia a ľudia v strednom veku. "Je to Chrohnova choroba a ulcerózna kolitída. Liečba pritom momentálne predstavuje hit v celej škále liečebných modalít," vysvetlil Huorka. Zdôraznil, že novootvorené oddelenie je nielen značným prínosom pre gastroenterologického pacienta, ale aj pre lekársky tím. Lekári sa totiž budú môcť ďalej vzdelávať, oddelenie môže slúžiť aj ako postgraduálne štúdium.

(sita)

Páčil sa vám článok?