Vodári urobia z prečerpávačky expozíciu múzea

15.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vodovod, kanalizácia a verejné osvetlenie sú prvé tri technické atribúty, ktorými sa mesto odlišovalo od dediny. V Bratislave správca dvoch z týchto sietí dbá aj o technické pamiatky.

„Filozofiou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je chrániť svoje technické a stavebné pamiatky aj v dobe rozmáhajúcej sa modernej výstavby v Bratislave,“ hovorí Zenon Mikle, hovorca BVS na konto pripravovanej aktivity v tomto smere. Vodárne sa totiž rozhodli zrekonštruovať a následne sprístupniť objekt niekdajšej prečerpávacej stanice odpadových vôd v Zimnom prístave ako stálu expozíciu svojho Vodárenského múzea na Riviére. Z tejto budovy zasa viedol prvý bratislavský vodovod.

Prečerpávačka je nielen pamätníkom, ale aj technickou pýchou vodární. V plnom nasadení slúžila takmer sto rokov a supermoderným zariadením nebola len v čase svojho otvorenia v roku 1905. Napokon aj náklady na jej zriadenie dosahovali moderné rozmery - 3 milióny zlatých. Zberala odpadovú vodu z kanalizačných zberačov v dĺžke 4,1 km a tie spolu so stanicou postavila viedenská firma Pittel a Brauswetter, strojové vybavenie dodala budapeštianska Ganz a Schlick. Na odpočinok odišla deväťdesiatsedemročná a vzápätí ju zaradili medzi technické pamiatky. Návštevníkov tu bude čakať stála expozícia technických pamiatok.

Za zmienku stojí tiež prvý vodojem na Somárskom vrchu na Mudroňovej ulici, dodnes funkčný. Vedľa neho postavili prečerpávaciu stanicu tretieho pásma, ktorá tlačila vodu až k vodojemu na Baránku. To je výška 267 metrov nad morom - Dunaj sám má kótu 136 metrov.

(gub)
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?