Plynárenské múzeum zrodila láska k profesii

15.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V roku 1992 v spolupráci s Historickým múzeom Slovenského národného múzea usporiadali výstavu Vo svetle plynových lámp s použitím zbierok bývalých pracovníkov plynární.

Zberateľov bolo viac, ale dominoval im Pavol Hrádek, ktorého dodnes pokladáme za otca myšlienky. Títo ľudia uchránili pred skazou dobové exponáty a založili zbierku dnes rátajúcu vyše 400 exponátov, z ktorej v roku 1996 vzniklo Plynárenské múzeum. To sa v roku 2007 premenovalo na Slovenské plynárenské múzeum, ktoré v tom istom roku navštívilo takmer 1100 návštevníkov.

Sama budova múzea na Mlynských nivách je pamiatkou - je zriadené v renovovaných priestoroch bývalej kotolne, chemického laboratória a dechtárne druhej bratislavskej plynárne v areáli odštepného závodu SPP na Mlynských nivách. (Vôbec najstarší plynárenský objekt v Bratislave vybudovali v roku 1856 na hornom konci dnešného Kollárovho námestia, zlikvidovali ho v súvislosti s modernizáciou tohto priestoru.)

Prvá plynáreň na území dnešného Slovenska zabezpečovala predovšetkým osvetlenie mesta. Novú plynáreň postavili o osemdesiat rokov neskôr v lokalite, ktorá vtedy bola perifériou. Práve v časti budov zachovaných z komplexu postaveného v roku 1936 vzniklo dnešné múzeum. Je logicky rozčlenené na niekoľko oddelení: Histórii svietiplynu je venovaný Pavilón histórie. Kancelária prokuristu dáva príležitosť nahliadnuť do dobovej atmosféry najvýznamnejšieho fabrického úradníka v plynárni zo začiatku storočia. Expozícia Laboratória zasa dotvára ucelený obraz nevyhnutnej prevádzkovej spoľahlivosti výroby svietiplynu.

Slovenské plynárenské múzeum zhromažďuje aj dokumentačný materiál vo fotografiách, dobových dokumentoch, v odbornej literatúre, v plynárenských časopisoch a videozáznamoch. Ako nás informovali v SPP, pavilón súčasnosti sa ešte len buduje. Časť exponátov dokumentujúcich ťažbu, prepravu, úpravu a využitie zemného plynu sa v objektoch múzea nachádza už teraz. Niektoré z exponátov sú však také veľké, že do samotného múzea sa dostanú len ako modely a makety.

Rok po svojom vzniku múzeum získalo výročnú cenu ministerstva kultúry za prínos do poznávania a dokumentácie histórie. Prístupné je bezplatne a každému, návštevy však treba ohlásiť tri dni vopred.

(gub)

Páčil sa vám článok?