Cesta pod devínskym kameňolomom bude čistejšia

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Cez sviatky problém nebol aktuálny - od týchto dní sa však v devínskom kameňolome opäť pracuje, a keď príde oteplenie, problém sa vynorí. Ide o blato na ceste.

Okrem iných ho spôsobuje aj samotný kameňolom, ktorý patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku, š.p., OZ Bratislava - Závod Dunaj. Námestník riaditeľa tohto závodu Juraj Soták nás ubezpečil, že zvýšia frekvenciu zásahov na čistenie cesty. Reaguje tým na sťažnosti niektorých našich čitateľov.

„O probléme vieme a sme v stálom kontakte s miestnou samosprávou, ktorá nás tiež pravidelne informuje, a rovnako aj s orgánmi ochrany životného prostredia. Lenže za daždivých období sa znečistenie cesty celkom nedá vylúčiť, nie sú tam len nánosy z kameňolomu, ale aj hlina spláchnutá zo svahov,“ dodáva.

Pravdou však tiež je, že na jeseň bola situácia neraz kritická a už nešlo len o znečistenie áut. „Napríklad mne sa stalo, že obrovský nákladiak veľkou rýchlosťou prešiel cez bahnitú mláku na ceste a všetku vodu mi chrstol na čelné sklo. Behom sekundy som nevidel nič a než som sa stihol spamätať a zotrel stieračmi blato, už som bol dvoma kolesami mimo vozovky,“ píše čitateľ R. K. a následne kritizuje spôsob, akým pracovníci lomu udržiavajú čistotu na ceste - pokladá ju ako väčšina ľudí za nedostatočnú. Pravdou je aj to, že v západnej časti Bratislavy, teda aj v Devíne a v Devínskej Novej Vsi pribúdajú noví obyvatelia, a to zvyšuje frekvenciu pohybu áut na tomto úseku, a teda aj znečistenie a aj nebezpečie.

J. Soták dodáva, že Závod Dunaj sa o čistotu naozaj snaží. Okrem polievacieho vozidla má dva traktory, ktoré cestu zametajú, priamo v lome je umiestnená umývačka kolies nákladných áut, ktorá ich stála päť miliónov. Uznáva však, že zrejme len zvýšená frekvencia čistenia pomôže, a preto ju verejnosti sľubuje. Námestník riaditeľa SVP - Povodia Dunaja Peter Minárik dodáva, že k čistote prispeje aj pripravované vybudovanie spevnených plôch v priestoroch nakládky lomového kameňa, ktoré je otázkou krátkej budúcnosti.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?