Obyvatelia Parkovej ulice v Prievoze sa kanalizácie dočkajú možno o dva roky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia a majitelia rodinných domov na Parkovej ulici v Prievoze dodnes nie sú napojení na kanalizáciu, napriek tomu, že už asi desať rokov sa márne snažia na tento stav upozorniť magistrát i mestskú časť Ružinov.

Ako sa píše v liste, ktorý nám poslali do redakcie obyvatelia (pod list sa ich podpísalo vyše dvadsať), kanalizácia v tejto časti Ružinova bola vybudovaná ešte v 90. rokoch – okrem Parkovej ulice. „Tým sa začal kolotoč presúvania problému financií z mestskej časti na magistrát a opačne,“ uvádzajú pisatelia, ktorých okrem chýbajúcej kanalizácie trápi aj zlý stav vozovky spôsobený tým, že nemá vybudované patričné podložie. „Na problém sme od roku 1995 viackrát poukázali listami na magistrát a miestny úrad, kde sme žiadali riešiť, resp. odstrániť uvedené nedostatky. Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu odpoveď z miestneho úradu a nedočkali sme sa ani nápravy. Jedinou reakciou Miestneho úradu Ružinov bolo, že v rámci rozvojového programu na rok 2000 sa mala riešiť kompletná rekonštrukcia Parkovej ulice, t. j. aj dobudovanie kanalizácie. Do dnešného dňa sa nič z toho nezrealizovalo.“

Obyvatelia, ktorých trápi aj nadmerná dopravná zaťaženosť ulice vyvolaná tým, že ju využívajú vodiči prechádzajúci z diaľnice D61 a Domkárskej ako skratku na križovatku Tomášikova – Gagarinova, k svojmu listu priložili aj podrobnú chronológiu svojho písomného styku s magistrátom, miestnym úradom a ďalšími inštitúciami. Z nej vyplýva, že na viaceré svoje písomné podnety a žiadosti nedostali vôbec nijakú odpoveď.

Namiesto občanov sme sa obrátili na príslušné miesta my. Na ružinovskom miestnom úrade sme sa dozvedeli, že komunikácia je v správe mesta. Magistrát nás odkázal na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, zo stanoviska ktorej sme sa dozvedeli, že výstavba kanalizácie v Parkovej ulici je zahrnutá do plánovaného rozsiahleho projektu s názvom Odkanalizovanie podunajskej časti bratislavského regiónu. Na tento projekt bude Bratislavská vodárenská spoločnosť žiadať finančné prostriedky z Kohézneho fondu. „V súčasnosti sa spracúva žiadosť,“ uvádza sa vo vyjadrení Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. „Predpokladané začatie realizácie nebude skôr ako v roku 2007, pretože prostriedky z fondov EÚ sú podľa informácií z Ministerstva životného prostredia SR do konca roku 2006 vyčerpané.“

Obyvatelia Parkovej ulice teda ani po desiatich rokoch nemajú istotu, že ich problém sa vyrieši – majú iba nesmelú nádej, že sa začne riešiť najskôr o dva roky. Situáciu budeme spolu s nimi ďalej sledovať a v prípade potreby sa k téme vrátime.

Páčil sa vám článok?