V meste je aj štvrť takmer bez kanalizácie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Štúdia na obnovu a rozvoj, ktorú si nedala vypracovať miestna samospráva v Podunajských Biskupiciach, dospela k záveru, že tejto mestskej časti chýba až sedemdesiat kilometrov kanalizačných zberačov.

Polovica z toho je aktuálna potreba pre ulice, kde sa už trvalo býva a podniká. Druhá polovica bude treba do ulíc novej obecnej časti - asi 600 domov - pre bývanie a podnikateľskej zóny pri výpadovke na Šamorín. Samospráva pokladá túto vec za jeden zo základných problémov mestskej časti, týka sa totiž asi tretiny z celkového počtu obyvateľov. Okolo desaťtisíc ich žije na sídliskách Dolné hony a Medzi jarkami v činžiakoch, problém leží v zastavanom území pôvodnej obce.

Biskupice doplácajú na hektickú socialistickú výstavbu a mesto sa k nim správalo macošsky. Celková bilancia toho, čo vybudovali doteraz, je primeraná - necelých päť kilometrov, potreba rastie rýchlejšie. Z malých mestských častí sú na tom Biskupice najhoršie.

V prípade Biskupíc je však táto situácia neúnosná - stoja na začiatku najväčšej stredoeurópskej zásobárne pitnej vody - Žitného ostrova. Malá technická havária tu môže prerásť do veľkej ekologickej katastrofy. Samospráva pokladá odkanalizovanie za mimoriadne dôležité aj preto, že aj táto časť mesta viazaná na južnú výpadovku sa dynamicky rozvíja.

Obec sama sa rozhodla spojiť s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, lebo tieto spoločnosti môžu čerpať prostriedky z kohéznych európskych fondov. V prípade Biskupíc by sa tak malo stať v rozmedzí rokov 2007 - 2014. Čo bude na poslednú chvíľu, pretože máme voči únii záväzok, že v roku 2015 bude kanalizácia pokrývať celé Slovensko.

Páčil sa vám článok?