Ružomberčan nivočí pravý breh Dunaja

29.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Závažnejšia než nelegálnosť mamutej skládky, ktorá vzniká v záplavovom území na pravom brehu Dunaja pri Pečnianskom lese, je hrozba potenciálnej ekologickej katastrofy.

Nikto totiž nevie, čo skutočne tam nechá dovážať majiteľ pozemkov, istý Ivan Klimo z Ružomberka. Podľa pozorovateľov ide o stavebný odpad, ekológovia však varujú, že v stavebnom odpade takéhoto rozsahu môže byť ukryté kde-čo, napríklad ropou či rádioaktívne kontaminované staré podložia stavieb.

Na jeho domácej ani kontaktnej adrese nie je evidovaný žiadny telefón, podľa našich informácií majú problém sa s ním spojiť aj úrady a korešpondenciu nepreberá. Vlani sa pokúsil získať povolenie na terénne úpravy v lokalite, keďže ju nedostal, začal miesto zavážať bez neho, pričom predtým nelegálne vyrúbal väčší počet stromov. Za tento pokus o poškodenie životného prostredia mu bola vymeraná pokuta 10-tisíc korún. I. Klimo, ktorý vlastní v tejto lokalite niekoľko parciel ako reštituent, sa údajne nechal počuť, že na svojom pozemku si môže robiť čo chce. Ani to nie je pravda, faktom však je, že aktivity okolo jeho parciel navyše poškodzujú lužný les aj ochrannú hrádzu Dunaja.

Svedkovia z miesta uvádzajú okrem iného, že buldozér rozširoval cestu na štátnej hranici, pričom robotník odstraňoval stromy patriace už Štátnym lesom. Mechanizmy chodia cez cirkevné parcely, ktoré sú už totálne zdevastované, zrejme bez vedomia vlastníka. Pracovník vodární zaregistroval, ako sa v ochrannom pásme vodného zdroja prevrátil nákladiak. Už v týchto chvíľach je zlikvidované jedno slepé rameno Dunaja a jedna mokraď. Veľkokapacitné nákladiaky, väčšinou s mimobratislavskými evidenčnými číslami, prichádza ich päť každú minútu, chráni partia silných mužov v terénnom Mercedese.

Ochranári odhadujú škody na nelegálne zničených biotopoch a poničených stromoch na jeden milión korún, upozorňujú, že príjmy z nelegálneho ukladania odpadu sú však mnohonásobne vyššie. Pretože o dianí v Pečnianskom lese, ktoré ožilo na prelome novembra tohto roku „...vedia všetky relevantné orgány SR a činnosť dodnes nikto nezastavil...“ ochranári podali sťažnosti na Európsku komisiu.

Medzitým sa pohli aj úrady. Vodohospodári podávajú trestné oznámenie za nedovolené používanie hrádze na jazdu ťažkými mechanizmami, čo môže ohroziť toto ochranné zariadenie, hovorkyňa polície Alena Toševová povedala, že polícia sa tým bude zaoberať. Krajský úrad životného prostredia adresoval dvanásteho novembra mestskej časti Petržalka list s podnetom na začatie konania o odstránení nepovolených úprav a uložení pokuty. V podnete sa uvádza, že I. Klimo napriek opakovaným upozorneniam robí terénne úpravy, ktoré okrem iného menia odtokové pomery a skladuje odplaviteľný materiál v aktívnej zóne záplavového územia.

Okrem vodohospodárov v týchto dňoch vstupuje do diania aj petržalská samospráva, ktorá na miesto vyslala štátny stavebný dohľad. Hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy uvádza, že ak sa potvrdia spomínané fakty, samospráva okamžite začína správne konanie, ktorým vyzve majiteľa pozemku na okamžité zastavenie prác, a druhé správne konanie o pokute za doteraz protiprávne vykonané úpravy terénu a stavby. Ak ide o fyzickú osobu, tu je možné dať pokutu až milión korún, ak o právnickú, až päť miliónov. „Máme informáciu, že sa tam buduje pre potrebu skládky obslužná komunikácia, ak sa to potvrdí, to je ďalšie správne konanie,“ pokračuje Ľ. Andrassy. Hovorca v tejto súvislosti varuje, že prísny postih môže hroziť aj firmám, ktoré si nechávajú svoj odpad uložiť nelegálne a takisto firmám, ktorých dopravná technika sa na konaní zúčastňuje.

Gustav Bartovic
FOTO - BROZ
Páčil sa vám článok?