Budova bývalej „šupky“ čaká na obnovu

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Objekt bývalého Evanjelického lýcea na Palisádach, ktorý je v povedomí väčšiny súčasných Bratislavčanov známy ako „šupka“ (podľa skratky Škola umeleckého priemyslu), sa možno dočká obnovy a opravy.

Vlastníkom budovy, vybudovanej ešte v roku 1896, je Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, ktorý ju dostal späť v rámci reštitúcií. Bývalá Škola umeleckého priemyslu sa presťahovala. Zámerom terajšieho vlastníka je prinavrátiť objektu pôvodnú funkciu - malo by tu teda byť gymnázium so zameraním na informatiku a cudzie jazyky. Keďže istý čas to vyzeralo tak, že táto myšlienka je reálna a objavil sa aj nádejný zahraničný investor, bola vypracovaná aj projektová dokumentácia.

Základom pamiatkovej obnovy je odstránenie negatívnych zásahov do architektúry z minulosti, teda obnova existujúcich objektov, ako aj dostavba časti telocvične a revitalizácia školského areálu. Obnova sa musí vyrovnať aj s nevhodnými zásahmi do objektu, napríklad so skutočnosťou, že telocvičňa, prepojená so školou krytou chodbou, bola v sedemdesiatych rokoch znehodnotená nadstavbou, nerešpektujúcou výrazové prostriedky stavby.

„V podstate ide o odstránenie sekundárnej nadstavby nad telocvičňou a vytvorenie architektonického novotvaru,“ uviedla Andrea Klimková, ktorá je jedným z trojice autorov projektu. „To znamená, že zo vzhľadu novej prístavby bude zrejmé, že ide o súčasnú, modernú architektúru. Novým spôsobom budú využité podkrovné a suterénne priestory vrátane bývalého krytu civilnej ochrany. Pôvodná budova bude rekonštruovaná podľa pamiatkarských kritérií a nebudú sa vykonávať zásahy, ktoré by viedli k zmene jej charakteru.“

Kedy sa reálne začne s opravou a obnovou bývalého evanjelického lýcea, však v tejto chvíli nevedno. Podľa našich informácií totiž v súčasnosti finančná situácia neumožňuje začatie rekonštrukčných a stavebných prác a evanjelická cirkev stále hľadá zdroje, prípadne spoluinvestorov, ktorí by jej pomohli naplniť tento zámer.       

(lau)

Do budovy bývalej „šupky“ by sa po rekonštrukcii malo opäť vrátiť gymnázium.
Vizualizácia - KLM  studio
Páčil sa vám článok?