Oprava Reduty sa dodnes ani len nezačala

24.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ešte v januári sa mala začať rozsiahla rekonštrukcia budovy Reduty, sídla Slovenskej filharmónie. S prácami sa však dodnes ani nezačalo. Dôvod je jednoduchý - financie.

Ako sme informovali vlani v apríli, ministerstvo kultúry spoločne s vedením Slovenskej filharmónie vypracovalo návrh projektu komplexnej rekonštrukcie Reduty. Zámerom projektu bolo odstrániť havarijný stav Reduty a umožniť Slovenskej filharmónii koncertovať v adekvátnych priestoroch na úrovni, ktorá je v civilizovaných krajinách samozrejmosťou.

Kultúrna pamiatka Reduta bola postavená v rokoch 1913-1919 ako budova polyfunkčného charakteru, v neobarokovom slohu, s prvkami rokoka a secesie a bohatou ornamentikou. Hoci sa do technologického vybavenia sporadicky investovalo, nikdy sa neuskutočnila rekonštrukcia v pravom zmysle slova.

Celkový stav budovy označili odborníci za havarijný. Ako sme informovali už vlani v apríli, dôsledky havarijného stavu strechy je možné vidieť dokonca aj v koncertnej sále, kde ozdobné pozlátené štukatúry „zdobia“ veľké škvrny po zatečení. Po každej búrke a silnejšom vetre treba dopĺňať pozhadzovanú krytinu. V dôsledku zatekania sú trámy a krokvy v krove napadnuté hnilobou, čo výrazne zvyšuje riziko rozsiahlej havárie. Keďže odvtedy sa nič nezmenilo, je predpoklad, že dnes je situácia ešte horšia.

So začiatkom rekonštrukčných prác, ktoré mali byť v piatich etapách, s tým, že činnosť filharmónie bude počas celej rekonštrukcie zachovaná v plnej prevádzke, sa pôvodne počítalo v januári 2003 a s ich ukončením v decembri 2008. V januári sa však nezačalo, a tak sme na ministerstve kultúry zisťovali, prečo.

Ako nás informoval generálny riaditeľ sekcie umenia ministerstva kultúry Andrej Zmeček, tento rok sa bude opravovať len strecha, pretože prostriedky, ktoré sú reálne k dispozícii, na ďalšie práce nepostačujú. V našom rozhovore tiež vyjadril záujem o pripravované začatie budovanie nového vjazdu do podzemných garáží hotela Carlton, ktoré sa Reduty bezprostredne týka.     

(juh)
Páčil sa vám článok?