Projekt revitalizácie Kalvárie je stále aktuálny, hľadajú sa potrebné financie

19.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt revitalizácie bratislavskej Kalvárie je stále aktuálny. V tomto období pokračuje úsilie samosprávy v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto získať potrebné finančné prostriedky.

Cieľom projektu, ktorý sa začal ešte v predchádzajúcom volebnom období, je obnova prírodného prostredia lokality Kalvária, rekonštrukcia zostatkov stavieb pôvodnej Krížovej cesty a obnovenie liturgickej funkcie Kalvárie.

Kalvária sa nachádza v blízkosti chráneného areálu Horský park, neďaleko Kostola Panny Márie Snežnej. Koncom 17. storočia tu obyvatelia mesta vybudovali Krížovú cestu na oslavu oslobodenia spod tureckej nadvlády a umiestnili sem kríž Kalvárie s Ukrižovaným Kristom. Drevené zastavenia postupne nahradili barokové kaplnky, koncom 19. storočia tu vybudovali vychádzkovú cestu s lavicami a alejami stromov. Kalvária utrpela najmä za socializmu, keď v 70. rokoch veľkú časť krížovej cesty zničili kvôli výstavbe Pražskej cesty. Ako jediná zostala Kaplnka Ecce homo, ktorú by v budúcnosti mali zrekonštruovať, ale nebude súčasťou novej krížovej cesty.

Cieľom projektu je obnova rekreačnej, kultúrnej i religióznej funkcie tohto vzácneho miesta. Malo by sa stať vyhľadávaným výletným miestom Bratislavčanov, akým bolo ešte koncom 19. storočia. Podporu projektu vyjadril pri nedávnom stretnutí so starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Petrom Čiernikom aj apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki. Mestská časť sa v súčasnosti sústreďuje na získanie ďalších zdrojov, pretože náklady na revitalizáciu sú okolo 50 miliónov korún.

Aktuálny projekt počíta s vybudovaním novej trasy kalvárie. Spomenutých 50 miliónov má slúžiť na vybudovanie schodiska, cesty a osvetlenia, ktorého súčasťou by mal byť aj laserový kríž viditeľný zo všetkých kútov hlavného mesta. Na projekt už získali aj stavebné povolenie, jedinou prekážkou revitalizácie teda zostávajú financie.

V rámci revitalizácie sa podarilo zreštaurovať korpus Ukrižovaného Krista z krížovej cesty na Kalvárii. Bronzová baroková plastika osadená na drevenom kríži pôvodne tvorila jedno zo zastavení krížovej cesty. Socha bola vysvätená v roku 1694. Jej autorom je neznámy starší juhonemecký sochár z tzv. preddonnerovského obdobia.

(lau)
Páčil sa vám článok?