Vyhlásili súťaž o novú podobu Národnej galérie

19.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria vyhlásila verejnú architektonickú súťaž na spracovanie návrhu riešenia rekonštrukcie a modernizácie svojho areálu. Z podmienok súťaže vyplýva, že kontroverzné premostenie galérie by malo ostať zachované.

Dôvodom návrhu rekonštrukcie je súčasná nevyhovujúca priestorová a funkčná situácia. Keďže výstavba nového objektu Slovenskej národnej galérie (na novom pozemku) je v súčasnosti nereálna, pri riešení súčasnej nevyhovujúcej situácie galéria uprednostňuje revitalizáciu, rekonštrukciu, prestavbu, resp. dostavbu existujúceho areálu. Tá by mala znamenať nové materiálové, technologické a estetické riešenie areálu, jeho premenu (s možnosťou prehodnotenia výstavných plôch všetkých objektov areálu galérie), zosúladenie jeho častí - objektov s okolitým priestorom, prispôsobenie areálu a jednotlivých objektov plneniu potrieb existujúcich a aj budúcich funkcií galérie.

Účelom súťaže bude funkčne, stavebne a architektonicky zhodnotiť nevyužité priestory pre všetky činnosti galérie dovnútra i navonok. Medzi základné úlohy súťaže patrí predovšetkým riešenie havarijného stavu objektu premostenia, navrhnutie nového funkčného, materiálového, technologického a estetického riešenia objektu.

Bratislavská verejnosť má ešte v živej pamäti verejnú polemiku o tom, či má kontroverzné moderné premostenie galérie (prístavba zo 70. rokov od architekta Vladimíra Dedečka) zostať zachované, alebo ho treba zbúrať. Ako sa možno dočítať v podmienkach súťaže, „východiskovou podmienkou je rešpektovanie Dedečkovho stupňa prestavby SNG, zachovanie jeho základnej hmotovej a priestorovej dispozície“, čo znamená, že moderné premostenie, okolo ktorého sa pred časom viedla búrlivá diskusia v odbornej i laickej verejnosti, by malo ostať zachované.

Ako sa možno dočítať v podmienkach súťaže, jej účelom a poslaním je „nájsť najvhodnejšiu koncepciu komplexného architektonického, tvarového, dispozično-prevádzkového, technologického a materiálového riešenia areálu SNG“. Cieľom je „vytvoriť moderné, komplexné a multifunkčné galerijné pracovisko, ktoré by zodpovedalo aktuálnym svetovým trendom muzeálnej prezentácie umeleckých diel návštevníkom - centrum komunikácie, poznávania a vzdelávania prostredníctvom všetkých druhov a žánrov vizuálnych umení“. Súťaž je verejná, anonymná a jednokolová. Na rekonštrukciu už vláda vyčlenila finančné prostriedky.

(juh)
Páčil sa vám článok?