Oprava Reduty bude trvať niekoľko rokov

19.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

O tom, že Reduta, ktorá je sídlom Slovenskej filharmónie a národnou kultúrnou pamiatkou, je v dezolátnom stave a cez deravú strechu do nej zateká, zasvätení vedia. Jej rekonštrukcia je nevyhnutná, problémom sú však financie.

„Rekonštrukciu Reduty je potrebné vidieť v širšom kontexte so všetkými stavbami, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva kultúry,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie umenia ministerstva kultúry Andrej Zmeček.

„Prioritou je dokončenie novostavby Slovenského národného divadla, pretože odďaľovanie dokončenia tejto stavby spôsobuje jej predražovanie. Uvedomujeme si aj havarijný stav v Slovenskej národnej galérii, kde 10. marca bola vyhlásená architektonická súťaž na rekonštrukciu a úpravu areálu galérie. Vieme, že aj budova Reduty si naliehavo vyžaduje viaceré opravy, v tomto roku sa uskutoční oprava strechy. Na nasledujúce roky je pripravený fázovaný harmonogram rekonštrukcie budovy, ktorý zohľadňuje reálne rozpočtové možnosti rezortu kultúry na nasledujúce roky. Celková suma na rekonštrukciu vrátane interiéru je 800 miliónov korún.“

Rekonštrukcia je rozvrhnutá na päť etáp a mala by sa uskutočniť v rokoch 2003 - 2008. Na tento rok je plánovaný rozpočet 22 miliónov korún a ráta sa s opravou strechy, na rok 2004 sa predpokladajú náklady vo výške 22 miliónov, pričom práce by sa mali zamerať na izoláciu základov a rekonštrukciu vonkajších okien a dverí. V nasledujúcich rokoch sa majú podľa slov A. Zmečeka postupne zrekonštruovať jednotlivé krídla budovy zo strany Mostovej, Medenej a Palackého ulice.

Celá rekonštrukcia sa má uskutočniť bez prerušenia prevádzky - z hľadiska fungovania Slovenskej filharmónie, ale aj z hľadiska financovania celej rekonštrukcie nie je reálne uvažovať o ideálnom riešení, ktorým by bolo komplexné odstavenie objektu ako celku a realizovaním a financovaním jeho rekonštrukcie v jednom zábere.

„Reduta bude rekonštruovaná postupne, aby náklady na opravy dokázal uniesť štátny rozpočet,“ uviedol A. Zmeček. Ďalší odklad rekonštrukčných prác by podľa jeho slov mal veľmi negatívne dôsledky, pretože už v súčasnosti možno stav Reduty označiť za havarijný.

(juh)

Páčil sa vám článok?