Čo bude s parčíkom naproti Carltonu?

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vzhľad parčíka so sochou na pamiatku oslobodenia, ktorý stojí naproti hotelu Carlton pri vyústení Palackého ulice na Mostovú, sa má zmeniť. Namiesto trávnika tu majú položiť dlažbu ako na iných miestach pešej zóny.

„Chceli by sme využiť pripravovanú rekonštrukciu električkovej trate na Mostovej a Jesenského ulici,“ povedal starosta mestskej časti Staré Mesto Peter Čiernik. „Mesto nemá dosť prostriedkov na realizáciu celého projektu, preto naša mestská časť prijala výzvu na spolufinancovanie rekonštrukcie. Chceme financovať povrchovú úpravu chodníkov na Mostovej ulici a rozšíriť pešiu zónu z oblasti historického jadra a Hviezdoslavovho námestia až po Vajanského nábrežie.“

Podľa P. Čiernika napriek rušivému vplyvu električkovej dopravy a áut prichádzajúcich do podzemných garáží Carltonu je predpoklad, že Mostová sa môže stať príjemnou súčasťou pešej zóny. Zámer počíta s tým, že by sa pred vchodom do Reduty z Palackého ulice vytvorilo ucelené námestie.

Tento efekt sa má dosiahnuť položením dlažby (tak ako na iných miestach pešej zóny), ktorá má nahradiť súčasnú trávnatú plochu. Tá totiž v súčasnosti slúži najmä ako „toaleta“ pre psov (mestská časť však nezabúda ani na psičkárov a v súčasnosti hľadá vhodné náhradné miesto na legálne „venčenie“ psov). Pribudnú nové stromy a na zmenenom priestore osadia lavičky.

Premena parčíka pred Carltonom by mala nastať v tom istom čase ako rekonštrukcia električkovej trate. Jej termín zasa úzko súvisí so začatím budovania nového vjazdu do podzemných garáží hotela Carlton, ktorý má byť na Mostovej ulici. Vybudovanie nového vjazdu do garáží začalo požadovať Veľvyslanectvo USA po teroristických útokoch v septembri 2001, a to z bezpečnostných dôvodov, pretože existujúci vjazd z Paulínyho ulice je príliš blízko budovy ambasády.

Ako nám povedal Vladimír Vršanský, riaditeľ Ateliéru obchodu a cestovného ruchu, ktorý nový vjazd z Mostovej projektoval, práce sa začnú okamžite po nadobudnutí stavebného povolenia pravdepodobne začiatkom mája. Tri zo štyroch potrebných stavebných povolení sú už vydané, dve z nich sú už aj právoplatné.

(lau)

Trávnik v parčíku vedľa Carltonu nahradí po rekonštrukcii kamenná dlažba.
FOTO -  Oto Limpus

Páčil sa vám článok?