Rozhoduje sa o charaktere obnovy SNG

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vyše 80 návrhov bolo prihlásených do urbanisticko-architektonickej súťaže zameranej na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG). Uzávierka súťaže, ktorú vyhlásili 10. marca, bola 20. mája.

O potrebe rekonštrukcie kontroverznej budovy SNG na Rázusovom nábreží sa začalo intenzívnejšie hovoriť pred dvomi rokmi. V marci 2001 totiž bola z dôvodu havarijného stavu uzatvorená moderná prístavba Vodných kasární zo 70. rokov od architekta Vladimíra Dedečka, označovaná ako premostenie.

Medzi hlavnými dôvodmi, prečo bol tento priestor uzavretý a odstavený z prevádzky, bolo čoraz rozsiahlejšie zatekanie strechy a prenikanie vody do vnútorného priestoru, nemožnosť dosiahnuť a udržať stabilnú klímu, vlhkosť a teplotu, materiálové opotrebovanie priestoru, ako aj následné ohrozenie vystavených výtvarných diel. SNG tak prišla o približne 1800 m2 výstavnej plochy.

Po niekoľkomesačnej diskusii o tom, či je lepšie premostenie zbúrať alebo rekonštruovať, vedenie rezortu kultúry a vedenie SNG rozhodli, že premostenie treba zachovať a opraviť. Bol vypracovaný aj program financovania na roky 2003-2009, ktorý ráta s celkovou výškou nákladov na rekonštrukciu SNG asi 430 miliónov korún, z čoho samotné premostenie si vyžiada 127 miliónov. Navrhovaná rekonštrukcia sa má týkať nielen spomenutého premostenia, ale aj ďalších objektov SNG - pôvodného objektu barokových Vodných kasární, Esterházyho paláca, tzv. Berlinky, a administratívnej budovy.

Požiadavka zachovania premostenia je obsiahnutá v podmienkach urbanisticko-architektonickej súťaže. O tom, akým smerom sa bude rekonštrukcia uberať, veľa povedia výsledky súťaže.

(lau)
Páčil sa vám článok?