Skončila sa súťaž o budúcu podobu SNG, začína sa diskusia odborníkov aj laikov

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Architektonická súťaž zameraná na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie sa skončila, mená víťazov sú známe, diskusia o budúcej podobe galérie nás však ešte len čaká.

Pripomeňme, že účelom súťaže bolo funkčne, stavebne a architektonicky zhodnotiť nevyužité priestory pre všetky činnosti SNG dovnútra i navonok. Súťažiaci mali riešiť najmä havarijný stav objektu premostenia Vodných kasární zo 70. rokov, ktorého autorom je architekt Vladimír Dedeček, a navrhnúť nové funkčné, materiálové, technologické a estetické riešenie tohto objektu.

Východiskovou podmienkou bolo zachovanie základnej hmotovej a priestorovej dispozície premostenia. Ďalšou požiadavkou bolo maximálne využiť, architektonicky, funkčne a stavebne prehodnotiť a revitalizovať priestorové rezervy areálu, vytvoriť nové expozičné, výstavné a obslužné priestory pre verejnosť (nádvorie a prízemie Vodných kasární, areál amfiteátra, priestor pod knižnicou, časť pozemku na parkovisku).

Súťažiaci stáli aj pred úlohou vytvoriť nové - logické komunikačné trasy a prepojiť všetky prevádzky a objekty areálu. Mali tiež definovať hlavný vstup, vytvoriť ústredný nástupný priestor pre kontakt s verejnosťou, ako aj začleniť do rámca revitalizácie, modernizácie a obnovy objekty Esterházyho paláca a administratívnej budovy.

V dňoch 21. a 22. mája sa uskutočnilo zasadnutie súťažnej poroty architektonickej súťaže, ktorej predsedal architekt Emil Přikryl z AVU Praha. Porota konštatovala, že súťažné podmienky si vyzdvihlo 82 uchádzačov, v termíne bolo predložených 39 projektov, tri projekty boli odovzdané po termíne uzávierky. Porota ocenila prvou cenou dva návrhy.

Autormi prvého z nich sú architekti Juraj Koban a Štefan Pacák, na vytvorení návrhu sa podieľalo ďalších 16 spolupracovníkov. Podľa hodnotenia poroty tento súťažný návrh prináša podstatné zväčšenie priestorov galérie a zastrešením dvora vytvára multifunkčnú centrálnu halu, ktorá je podmienkou na riadne fungovanie veľkej galérie. Toto centrum je prepojené na obidve prístupové trasy. Súčasťou projektu je aj pontónovo riešená prístavba priamo na Dunaji, ktoré vytvára rad nových funkcií.

Autormi druhého víťazného návrhu sú architekti Ilja Skoček, Matúš Vallo a Oliver Sadovský, s ktorými spolupracovala Zuzana Dohňanská. Návrh podľa poroty vystihol potreby SNG a kultivovaným spôsobom s minimálnym viditeľným zásahom do jestvujúcich hmôt vyriešil hlavné úlohy súťažného zadania. Preskleným prekrytím nádvoria vytvoril požadovaný nástupný priestor. Nadstavbou troch krídel bývalých kasární vytvoril nové expozičné priestory, nahradil nevyhovujúce priestory depozitov v suteréne expozičnými priestormi pre prechodné výstavy, prístavbou k severnej fasáde s novým vstupom vytvára kapacity pre depozity a zázemie galérie.

Druhá a tretia cena neboli udelené. Odmenu získal návrh autorov Davida Kopeckého, Jána Studeného, Martina Vojtu a Oldřicha Skybu. Podľa poroty súťažný návrh rieši tak vzťahy vo vnútri, prepojenie jednotlivých častí SNG, ako aj spojenie s vonkajším okolím, do mesta i k rieke.

Národná galéria pripraví výstavu zo súťažných návrhov v priebehu júna v priestoroch Esterházyho paláca SNG, a tým umožní odbornú a verejnú diskusiu. A čo bude ďalej? „Keďže súťaž nemala jednoznačného víťaza, ďalší postup budeme konzultovať s naším zriadovateľom, ktorým je ministerstvo kultúry,“ povedala nám generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. „Zrejme budeme musieť spresniť zadania a zorganizovať užšie kolo súťaže.“

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Matúš Vallo
Páčil sa vám článok?