Obnovený meštiansky dom na Laurinskej ulici sa čoskoro zaskvie v celej kráse

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Historické jadro mesta v uplynulých rokoch opeknelo, mnohé schátrané budovy prešli rekonštrukciou. Čoskoro bude ukončená komplexná rekonštrukcia ďalšej hodnotnej stavby - domu na rohu Laurinskej a Uršulínskej ulice.

V prvej etape rekonštrukcie, ktorá sa uskutočnila ešte v 90. rokoch, sa adaptovalo prvé nadzemné podlažie, v ktorom sa v súčasnosti nachádzajú obchodné priestory. Od októbra 2001 sa realizuje adaptácia druhého a tretieho nadzemného podlažia a podkrovia. Podľa informácií zo spoločnosti Tegan real, ktorá je investorom obnovy, by sa kolaudácia mala uskutočniť v júni, najneskôr v júli tohto roka.

Ako uviedla Katarína Betková z Krajského pamiatkového úradu Bratislava, pôvodne meštiansky dom na nároží ulíc Laurinská - Uršulínska je akýmsi zrastom dvoch starších stredovekých domov, ktoré stáli na dvoch samostatných parcelách. Pôvodné objekty vznikli pri urbanizácii podhradnej osady koncom 13. storočia, keď sa zakladala uličná sieť za Laurinskou bránou vo vtedajšom vnútornom meste.

„Ide o pamiatkovo chránený objekt, ktorý bol v priebehu 20. storočia adaptovaný na bývanie na rozličnej kvalitatívnej úrovni,“ konštatovala. „Napriek tomu sa zachovalo niekoľko z pamiatkového hľadiska hodnotných detailov, ako sú napríklad renesančné klenbové priestory na druhom nadzemnom podlaží, ktoré sa toho času reštaurujú, kamenné komínové prevetrávacie otvory, okenné šambrány s kovanou mrežou a kované výplne portálov. Nález predstavuje fragment stredovekého portálu s omietkovou vrstvou a vápennými nátermi, pochádzajúceho pravdepodobne z 2. polovice 14. storočia, ktorý bol odkrytý počas rekonštrukcie.“

Ako dodala K. Betková, všetky uvedené architektonické prvky sa v súčasnosti obnovujú a budú prezentované na pôvodných miestach. Za ojedinelý označila aj záujem zachovať v objekte aj po rekonštrukcii pôvodnú funkciu - bývanie. Desať bytov situovaných v tomto historickom objekte bude vybavených v súčasnom užívateľskom štandarde na veľmi slušnej úrovni pri zachovaní autentickej pamiatkovej hodnoty architektúry.

„Objekt na Laurinskej 9 sa dočkal obnovy po získaní vlastníckych práv investora ku všetkým priestorom v dome,“ konštatovala K. Betková. „Pre historický objekt je to ideálny stav, pretože môže byť dôsledne stanovená koncepcia obnovy, ktorá môže byť následne aj komplexne realizovaná.“

V historickom jadre sa v súčasnosti už veľa objektov nerekonštruuje, lebo viaceré už boli opravené v uplynulých rokoch a iné ešte nie sú majetkovo vyrovnané. Obnovený dom na Laurinskej je o to hodnotnejším príspevkom ku skrášleniu stredu mesta.

(lau)
Páčil sa vám článok?